Вердијева "Аида" 15. септембра на Петроварадинској тврђави

НОВИ САД: Опера Српског народног позоришта (СНП) из Новог Сада 15. септембра ће отворити 161. сезону најстаријег театра у Србији извођењем опере "Аида" Ђузепеа Вердија, у режији Александра Николића, на Петроварадинској тврђави, саопштили су из СНП-а.
petrovaradinska tvrdjava
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Чувено музичко дело ће бити изведено у складу са оригиналном идејом композитора - под ведрим небом, међу зидинама Петроварадинске тврђаве, као прави спектакл са више од 350 учесника на сцени - музичара у оркестру, чланова хора, домаћих и међународних солиста, балетских играча.

Како је анализирао редитељ Александар Николић, "Аида" је заправо прича о страсти, о сукобу два царства и две религије, о сукобу два менталитета, али пре свега о борби две заљубљене жене.

Обе су принцезе, али истовремено и две робиње - робиње љубави и страсти.

Централна тачка сукоба је млади харизматични војсковођа, победник на фронту, мајстор у уметности ратовања, али невешт у дворским сплеткама.

У игри љубави и рата, његов свет чине две принцезе из два зараћена царства.

"Није у питању само сукоб између љубави и дужности, на шта се често своде тумачења ове опере, већ је реч о дубоко људској садржини, о хуманистичкој идеји, о праву људи на овоземаљску срећу", нагласио је Николић.

“Биће то оперско искуство налик ономе у Вердијево време. Најстарији национални театар, у тако тешким околностима, отвара још једну сезону, већ је то изазов”, објашњава директор Опере СНП-а Александар Станков.

У години када цео свет обележава 120 година од смрти великог Вердија, Опера СНП-а прославља још два значајна јубилеја - 160 година позоришта и 150 година од праизведбе "Аиде".

Како наводи Станков, прошло је више од годину дана како свакодневно народ слуша о бројкама заражених, при чему се броје здрави, болесни, они који нису успели, пријатељи који остају без посла, а има се утисак као да сви одбројавају дане до неког краја.

У том бројању уметници су стали, култура и уметност мирују, док Опера СНП-а од самог почетка преузима улогу ватрогасца.

"Ми смо уметници и кроз уметност покушавамо да помогнемо нашој публици, да преживимо оно што је било најважније за опстанак наше врсте у свакој цивилизацији - људски дух”, каже директор Опере.

Овај наступ Аиде биће комбинација класичног и модерног израза, са великим оркестром и хором, као и гостујућим диригентом и солистима из куће "Арена ди Верона", за 3.000 гледалаца.

“Управо такав спектакл од нас захтева одређени, светски ниво. Не само у уметничком, извођачком и музичком смислу, на чему свакако интезивно радимо последњих година, већ овом опером постављамо високе захтеве од себе из угла публикę”, закључио је директор Опере Станков.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести