ВУЈИЋ: Представа "Нана" је заједнички рад људи који се поштују и воле

БЕОГРАД: Гошћа нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор била је редитељка Ивана Вујић која је говорила о представи "Нана" у Позоришту и опери "Мадленијанум".
Танјуг/Јадранка Илић
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Вујић је рекла да је роман "Нана" ремек дело једног од највећих француских и светских писаца Емила Золе (1840-1902), који је сматрао да је књижевност природни лек који ће спасавати људе.

У недавно изведеној обновљеној представи "Нана", када се испоставило да петоро људи не може учествовати поново, Вујић је решила да "прережира неке ствари".

"Што више радите ствар ће бити добра. Ово је веома добра посвећена глумачка екипа, сви заслужују моју љубав и поштовање јер су вредно радили", истакла је редитељка.

Нагласивши да је из старе поставе Тамара Алексићу, Вујић је истакла да је у представи одличан и Никола Ракочевић, који је даровит глумац.

Приметивши да "Нана" има слојеве, Вујић је додала да не треба бежати од озбиљних дела, јер свако мора да прође озбиљну литературу која затхтева озбиљне поступке и рад на себи.

"Желим сваком нашем глумцу да одигра шест, седам улога у 'Хамлету', од горбара до Хамлета. То је природан процес за глумца да се развије"; оценила је Вујић.

Костимограф Миодраг Табачки је показао велику вредноћу око стилског костима, Душица Кнежевић је добро радила на асесоару, накит је прављен ручно, Светлана Волиц је радила видео, истакла је Вујић.

Према њеним речима, "Нана" је заједнички рад људи који се поштују и воле.

"Трудили смо се да говоримо о савременом времену, које је нажалост једнако времеу Другог царства Емила Золе. До људи је", приметила је редитељка.

Упитана како види будућност позоришта у време технолошлих револуција, Вујић је одговорила да ће преживети, навевши као пример "Нану", за коју се тражи улазница више, а није водвиљ или мала сала.

"Позориште може јако добро ту технологију искористити, али у тој игри између човека и вештачке интелигенције, човек мора много да учи. Човек заборавља да вештачка интелигенција сваког дана чита учи и ради. Човек не", упозорила је Вујић

Према њеним речима, ако човек престане учити вештачка интелигенција ће нас дефинистати као непотребне, као оне који нису довољно развијени.

"На нама је да одлучимо, не на вештачкој интелигенцији. Људи су је створили, не смеју да дозволе да милиони се не образују. Тако се супростављамо вештачкој интелигенцији", навела је редитељка.

Вујић је додала да је непоходан рад да би се створила интелигенција, и сви колико год можемо морамо да радимо на себи, "онда се нећемо бојати вештачке интелигенције, а ни она нас".

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести