Шест представа са БФИ у Новом Саду

Позивајући на уживање у живом наступу и магији театра Београдски фестивал игре је представио своје осамнаесто издање на коме ће од 19. марта до 14. априла бити изведено 18 представа извођача из целог света.
1
Фото: БФИ промо

У оквиру програма ће бити представљено и неколико спектакуларних кореографија планираних за прошлу фестивалску едицију које нису изведене због пандемије коронавируса. Онима који су брижљиво чували улазнице, фестивал дугује неке сензационалне представе, па ће тако прави маратон гостовања изузетних савремених кореографа и трупа, потрајати од 6. марта до 14. маја.

Планирано је да већ 6. марта дуго очекиване звезде Њујорк сити балета изађу на сцену Српског народног позоришта у Новом Саду, а дан касније пред публику у Југословенском драмском позоришту у Београду. Вече звезда, првака и солиста Њујорк сити балета публика са нестрпљењем очекује од прошлог марта. У међувремену је пандемија учинила да се све завесе у њиховом граду спусте, а чувена трупа – распусти на неодређено време. Први датуми у њиховом календару су резервисани за наступе у Новом Саду и Београду. Из богате репертоарске ризнице, програм чине комади Yорyа Баланшина, Yерома Робинса, Кристофера Вилдона и Јохана Коборга.


На београдским сценама

У овогодишњем програму у Београду су планирани наступи компаније Јакоба Албома из Амстердама са комадом „Животни простор”, „Алиас” из Женеве са комадом „Нормално”, „Zappala Danza” из Клатаније. Кореограф Ади Бутрос из Тел Авива представља комад у продукцији париског Театра де ла Вил, Шај Кублер са својом трупом, гостоваће са комадом „Телеметрија”, а Алесандро Шарони из Анконе представиће се комадом „Август”, награђеним Златним лавом у Венецији. Публику очекује и наступ Групе господина Серена из Барселоне, „TanzMainza„ из Мајнца, компаније Маги Марен из Лиона и „Peeping Tom” из Брисела. Следе и наступи Дрезден Франкфурт компаније игре са којом је Јакопо Годани припремио спектакл за памћење одлаган неколико пута због строгих епидемиолошких мера и за крај 14. маја Балет yез Монтреал.


Овогодишње издање најављено као “до коске храбар, сулудо занимљив и одважно зрео програм баш по мери фестивалског пунолетства”, биће отворено новим комадом Димитриса Папајоануа, 19. марта у Новом Саду на сцени Српског народног позоришта. Познати грчки сликар, кореограф, позоришни и визуелни уметник представиће своју најновију продукцију која је још у процесу креације и без наслова, а комад су откупиле највеће светске позоринице и фестивали. Димитрис Папајоану и његова трупа из Атине гостовали су већ два пута на БФИ, а овај јединствени уметник је и један од лауреата Награде “Јован Ћирилов”.

Новосадска публика биће у прилици да види трупу “BodyTraffic” из Лос Анђелеса, чије је гостовање било предвиђено прошле године у марту. Сада је планирано да на сцени Српског народног позоришта наступе 27. марта, а дан раније у Мадлениануму. Дела три изузетна кореографа извешће трупа из Лос Анђелеса, града који постаје светски центар уметничке игре. “Прашина” тумачи силе које покрећу савремено друштво, кроз снажан покрет и музику славног Хофеша Шехтера. “(Не)стварни умови” Фернарда Хернарда Магадана кога смо као играча гледали у поставкама Холандског театра игре, заснива се на истинитој причи о менталном болеснику са типом шизофреније у којој је особа уверена да је члан породице замењен идентичном личношћу. Антон Лаки осмислио је “Скривене игре: Поглавље 1” користећи јединствен покрет и продорне слике како би публику повео у тајанствени свет.

Једна од најтраженијих кубанских трупа савремене игре „Малпасо” из Хаване стиже 3. априла прво у београдски Атеље 212, а два дана касније, 5. априла, гости са Кубе наступиће на сцени новосадског СНП. Уз подршку њујоршког Yојс театра, компанија често гостује и на свом репертоару има оригинална дела бројних познатих кореографа. За своје прво гостовање у Београду и Новом Саду, приказаће “Неукротиви валцер” који је за трупу креирала Канађанка Азур Бартон, комад “24 сата и пас” оснивача трупе Оснела Делгада, али и антологијски комад “Табула раза” славног израелског кореографа Охада Нахарина који је 2018. са играчима ове трупе, у Хавани реконструисао ово дело додајући му током процеса неке нове елементе и изузетну енергију.

Наступ Џејсона Самјуелса Смита и Divine Rhythm Productions, чије је гостовање било планирано прошлог априла пред новосадском публиком ће бити 7. априла. БФИ први пут представља бродвејске звезде, и то играче који су ненадмашни у својим ципелама за степовање, нудећи сензационално искуство. “Никада нећете погрешити ако одаберете представу апсолутних бродвејских степ шампиона, као што су Yејсон Смит, Дерик К. Грант и Дормишија… Комбинација троструке соничне претње и интимности је фасцинантна… У питању је један од најкомплетнијих наступа ове или било које сезоне”, речи су критичара.

Новосадска публика ће 14. априла бити у прилици да види комад „Надмудривање ђавола“ Компаније Акрама Кана из Лондона, једног од најславнијих и најцењенијих уметника данашњице. Дело инспирисано фрагментима 12 сломљених глинених плоча које заједно чине једно од најстаријих великих књижевних дела, древни сумерски Еп о Гилгамешу. Нови комад Акрама Кана отелотворује насилно поглавље у животу младог Гилгамеша, кога се он присећа и тумачи у позним годинама, пред смрт. „Надмудривање ђавола“ је пођеднако сећање и признање, мозаик склопљен у мраку који садржи причу о ономе што смо некада били, и што можемо да постанемо поново.      

 Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести