Спомен-збирка Павла Бељанског обележава јубилеј Коњовића

НОВИ САД: Пројекцијом документарног филма "Јубилеји. 100 година рођења Милана Коњовића", који у својој документацији чувају Галерија "Милан Коњовић" и Спомен-збирка Павла Бељанског, два легата обележиће датум рођења једног од најзначајнијих српских уметника 20. века.
spomen zbirka pavla beljanskog, dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Тиме ће такође започети циклус заједничких програма током 2018. посвећених обележавању 120 година од рођења Милана Коњовића. 
Једносатни документарни ТВ филм ауторке Снежане Субић, који ће бити приказан 1. фебруара у Спемен-збирци Павла Бељанског, представља стваралаштво Милана Коњовића уз тумачења познатих историчарки иметности Катарине Амброзић и Ирме Ланг - дугогодишње управнице Галерије "Милан Коњовић" из Сомбора, али и лично сведочење познатог сликара о уметности и животним околностима које су утицале на његов рад.
Сликар Милан Коњовић (Сомбор, 28. јануар 1898 - Сомбор, 20. октобар 1993), боравећи у Прагу, Бечу и Паризу, као и у родном Сомбору, формирао је препознатљив експресионистички израз. 
Од раних година посебно посвећен Паризу, учествовао је на салонима од 1926. године, а први пут самостално излагао такође у Паризу 1931. године. 
У 80 година дугој уметничкој каријери Коњовић је имао више од 300 самосталних изложби, а његова дела учествовала су и на 700 групних изложби у земљи и иностранству. 
Био је члан уметничких група "Облик" и "Дванаесторица", учесник у оснивању и раду уметничких колонија (Сента, Бачка Топола, Бечеј, Ечка), директор Градског музеја у Сомбору и пријатељ Павла Бељанског. 
Милан Коњовић заступљен је у колекцији Павла Бељанског са осам уметничких дела.
Након смрти колекционара 1965. године, Коњовић је Спомен-збирци поклонио слику "Бачка" са посветом "Слава П. Бељанском 17. ВИИ 1965", која је уврштена у Ликовну збирку Документарног фонда овог музеја и излагана у поставци Меморијала уметника.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести