Српска духовна музика и сећање на примирје у Првом светском рату 

БЕОГРАД: Поводом обележавања 100 година примирја у Првом Светском рату вечерас је на платоу испред Храма Светог Саве одржан концерт "Отаџбина у срцу - вече српске и светске духовне и евергрин музике", а присутнима се обратио министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић. 
1
Фото: Tanjug

Концерт је организовало Удружење "У име живих", које је са својим хором и оркестром "Књаз Милош" извело одабрани уметнички програм, у сусрет предстојећој турнеји у центрима европске културе и српске дијаспоре у Швајцарској и Италији.

"Јединство, које нам је данас преко потребно око очувања наших државних интереса, можемо да остваримо само неговањем оних вредности које су нас кроз векове очувале као народ. А то су наша традиција, култура и духовност", рекао је Поповић. 

Истакао је да је данас, као и увек кроз нашу историју, очување националног идентитета неодвојиво повезано са очувањем наше културе и традиције. 

Огроман допринос очувању нашег идентитета дала је српска православна црква, рекао је Поповић и додао да смо сада у прилици да и као држава помогнемо, не само очувању нашег идентитета, већ и бољој комуникацији наше многобројне дијаспоре са матицом, као и успостављању добре сарадње са владама држава у којима је наша дијаспора бројна. 

"Али, потребно је нагласити да без помоћи нама пријатељских држава, као што је Русија, наша позиција у свету не би била онаква каква је данас", рекао је Поповић и додао да смо, захваљујући подршци Русије и председника Владимира Путина, данас у могућности да се и наш глас чује и уважи у свету. 

У могућности смо, каже Поповић, да помогнемо нашем народу не само у дијаспори, већ и у региону, где је он најугроженији. 

"Русија је и наш највећи заштитник по питању Косова. Наш народ на Косову има само две адресе на које може да се обрати, а то су Београд и Москва. И ма колико да је тешка ситуација у којој се тренутно налазе Срби на Косову, обећавам вам да неће изостати подршка братске Русије", рекао је Поповић.

Како је истакао, наша традиција и историја су богате и на њој нам могу позавидети и многи велики народи. 

Навео је да Удружење "У име живих" на најбољи начин афирмише спону наше културе, традиције, цркве и државе, и дијаспоре и отаџбине, у савременом свету. 

"Ови млади, образовани и веома талентовани људи са пуно ентузијазма промовишу Србију у свету на најбољи могући начин. Вечерешњим програмом вратићемо се својим изворним вредностима и уживати у стваралаштву", рекао је Поповић и пожелео им успешну турнеју, на коју полазе одмах после завршетка концерта.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести