Све спремно за Битеф фестивал

БЕОГРАД : Педесетпрво издање Битеф фестивала, за које директор Битеф театра Милош Латиновић каже да је "дуги корак у добру и лепу будућност" те манифестације, званично ће бити отворен 23. септембра 24-часовном представом "Олимп" Јана Фабра, али је заправо већ почео низом догађаја.
bitef, tanjug bitef
Фото: Tanjug/BITEF

Уметнички директор фестивала Иван Меденица је на данашњој конференцији за новинаре истакао да управо ти "припремни" догађаји су један од елемената који чине овогодишњи Битеф другачијим од свих претходних и најавио за сутра у Културном центру Београда промоцију Фаброве књиге "Ноћни дневник 1985-1991".

Дан касније почиње радионица позоришне критике "Сумњива лица" коју ће водити Бојана Јанковић, 22. септембра биће представљена књига "Културна дипломатија: Уметност, фестивали и геополитика", а у 18 сати у кафеу Битеф театра као пролог фестивала почиње шесточасовна представа "Квизула" британске компаније "Фордс Ентертеинтмент", коју је Меденица најавио као "полумаратон" и припрему за Фабров "маратон" од 24 часа.

Меденица, који је погледао 18-19 сати "Олимпа" истакао је да је то јединствени доживљај и да треба "физички искустити енергију, ритам, брзину и спорост те представе", али су ипак одлучили да РТС директно преноси целу представу како "Битеф не би остао ексклузивно београдско дешавање".

У Сава Центру ће бити "изграђен Битеф град" који ће омогућити свим посетиоцима да током трајања "Олимпа" спавају, једу, пију, одмарају, читају, биће обезбеђени таблети са свим трагедијама (њих 15-20) које су обухваћене представом, биће подељени и синопсиси са нумерама, за пушаче је обезбеђена башта, а Меденица саветује све да се одупру првом налету умора и поспаности и да никако не пропусте првих неколико сати и последња три сата представе.

У фоајеу СЦ биће постављени екрани на којима ће моћи да се прати пренос представе без тона, а редитељ преноса представе на РТС 3 Мишко Милојевић је најавио да ће то бити озбиљан програм са 40-так гостију у паузама представе, уз ангажовање 100 људи у СЦ и 12 камера и нагласио да је то први пут да се преноси представа од 24 часа.

Меденица је на последњој конференцији пред почетак фестивала саопштио и чланове жирија, уз напомену да им је жеља била да се међу њима нађе и руски редитељ Кирил Серебреников, који је у кућном притвору.

Жиријем ће председавати један од водећих театролога у свету Марија Шевцова, а чланови су композитор Драшко Аџић, кореограф Игор Коруга, драмска списатељица Ивана Сајко и позоришна критичарка Маргарета Соренсен.

Меденица је најавио педесетак гостију из иностранства - критичаре, селекторе фестивала, драматурге и директоре позоришта из Хрватске, Словеније, Француске, Шведске, Енглеске, Црне Горе, Пољске, Русије, Мађарске, Нигерије, Ирана, Италије, Грчке, Словачке, Румуније, додавши да највећи број њих долази због представа Јернеја Лоренција и Ерсана Мондтага.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести