Трагична прича о немогућности преласка из класе у класу

БЕОГРАД: За мене је то једна трагична прича о немогућности преласка из класе у класу, казала је Танјугу наша цењена драмска списатељица Биљана Србљановић, која је вечерас тумачила публици изложбу "Разлике малих таштина" Грејсона Перија, у новосадском Музеју савремене уметности Војводине.
biljana srbljanovic FOTO TANJUG JAROSLAV PAP.jpg
Фото: TANJUG (JAROSLAV PAP)

Једна од најважнијих европских драмских списатељица на шармантан и живописан начин појашњавала је значења Перијевих таписерија и референтних дела из историје уметности које су инспирисале аутора.

"Ово што овде видимо је нека друштвена мобилност је приказана на Перијевим делима на духовит, дирљив и трагичан начин. Та мобилност је заправо крајње религиозна и увек се завршава неком пропашћу. То је је можда најконзервативнији поглед на британско друштво, али и на читаву Европу у стању у којем се данас налази," казала је Србљановић.

Она је да изложба говори о томе да само донекле може да покуша да да мале разлиике преброди и да се пребаци у више слојеве друштва.

"У суштини ти слојеви који су горе ће стално држати и онемогућавати прелазак у њихов разред. То не зависи само од финансија, већ и од прилика једнакости у друштву за различите социјалне структуре. То је траггедија о којој ова заправо весело постављена изложба у поп арт форми говори", казала је Србљановић.

Изложба "Разлике малих таштина" Грејсона Перија отворена је 9. априла у Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду.

Поставку чини шест таписерија које проповедају о животу Тима Рејквела. Аутор је био инспирисан сличним наративним низом Вилијама Хогарта британског уметника у 18. веку и његовом моралном причом "Живот развратника".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести