У Руском дому отворена изложба у част Милена Павловић Барили

БЕОГРАД: Поводом 110 година од рођења чувене уметнице Милене Павловић Барили, вечерас је у Руском дому отворена изложба и уприличен уметнички програм под називом “Милени у част”.
1
Фото: Tanjug

Организатор ове свечености било је Удружење ликовних стваралаца (Улис) “Милена Павловић Барили” из Пожаревца у партнерству с Фондацијом Миленин дом - Галерија Милене Павловић Барилли, а под покровитељством Града Пожаревца.

Вече су отвориле младе балерине, чланице пожаревачке школе “Краљ Александар Први” које су наступиле уз музику иза балета “Лабудово језеро” Петра Чајковског.

У уводној речим председница Улиса Катарина Вукашиновић захвалила је свима који су учествовали у реализацији овог пројекта.

“Идеја је да се кроз уједињене уметничке вештине сликарства, ручних радова, музике и глуме обележи 110 година од рођења Милене Павловић Барили, наше светски познате уметнице. Да се изражавамо различитим уметностима и упознамо ширу јавност с нашим талентима”, казала је Вукашиновићева.

Глумица Тијана Мишковић била је у улози славне уметнице, а обучена у аутентичну хаљину из тог времена, сликала је чувени “Аутопортрет с велом”.

У изложбеном делу многобројни посетиоци су могли да уживају у репродукцијама Милениних слика у власништву Фондације Миленин дом - Галерија Милене Павловић Барилли, у чије име је говорила Виолета Марковићкоја се захвалила и указала на важност оваквих пројаката.

Изложено је око 100 уметничких радова чланова Улиса и радови из других градова широм Србије.

Фото: Танјуг Филип Краинчанић

У просторијама Руског дома представљени су и ручни радови Кола српских сестара “Босиљка Боса Павловић”, чије је оснивач била Миленина бака, по којој Коло и носе име.

Традицији српског народа и идентитету умногоме су допринели, према речима садашње управнице Јасмине Живковић, Миленина бака и дека, трговац Стојан Павловић и супруга Босиљка.

У свечаном прогаму учествовао је и Градски женски хор "Барили" из Пожаревца под диригентском палицом Каталин Тасић.

Част да званично отвори изложбу имао је заменик директора Руског дома Јевгениј Ðомин, који је у свом говору истакао да је велика част бити домаћин обележавања тако важног јубилеја.

Фото: Танјуг Филип Краинчанић

“Захвалан сам свим учесницима и организаторима из Пожаревца што смо имали прилику да се овом изложбом осврнемо још једном на стваралаштво светске уметнице Милене Павловић Барили. Имали смо могућност да се, уживајући у богатом уметничком програму, упознамо с талентима наследника велике Милене”, казао је Ðомин.

TANJUG / FILIP KRAINCANIC

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести