Вери Ковач Виткаи и Вици Дардићу признање Бранковог кола

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ: Оперска уметница Вера Ковач Виткаи и драмски уметник Витомир Вицо Дардић добитници су ''''Велике повеље Бранковог кола'''' за 2018. годину за "оригинални и врхунски стваралачки печат на јавној културној сцени", саопштио је данас жири.
1
Фото: Вера ковач Виткаи и Витомир Вицо Дардић brankovokolo.org

Једногласну одлуку донео је на данашњој седници жири у саставу: Ненад Грујичић, Весна Чипчић и Милан Плетел, наградивши дугогодишње учеснике, пријатеље и градитеље Бранковога кола. 

Жири је истакао да се ово престижно признање за животно дело додељује, пре свега, "за њихов надахнути допринос лепоти и моћи поезије, стваралачку радост и љубав према песницима и људима на трагу божанскога дара Бранка Радичевића". 

"У непосусталој мисији сопствених талената на животним и духовним путевима, са разноврсним искушењима и препрекама, победама и васкрснућима, Вера Ковач Виткаи и Витомир Вицо Дардић, свако у својој уметности, показали су људски смисао и дар за меру и скромност у дуготрајним каријерама", стоји у образложењу. 

Награда им, додаје жири, припада за испољену поетску лепоту и племенитост, за натпросечну храброст и уметничку снагу у трајању кроз време.

Међу досадашњим добитницима "Велике повеље Бранковога кола" налазе се Владета Јеротић, Михаило Миша Јанкетић, Љиљана Петровић, Весна Чипчић, Милан Плетел и Богдан Винокић. 

Новим лауреатима признање ће свечано бити уручено на 47. Бранковом колу које ће трајати од 7. до 17. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести