Витешки фестивал "Деспот Стефан Лазаревић" од 24. августа

БЕОГРАД: Међународни витешки фестивал "Деспот Стефан Лазаревић - Јуст оут Манасија" биће одржан од 24. до 26. августа и посвећен јубилеју - 600 година манастира Манасија.
1
Фото: Tanjug

Већ четврту годину за редом ова манифестација промовише српску културу и баштину, уз учешће бројних уметника и витешких трупа из Европе и света. 

Поред демонстрација витешког умећа, дегустације средњевековне хране и пића, представљања средњевековних заната, богатог културно-уметничког програма уз песму и игру, посетиоци ће бити у могућности да прошетају и кроз витешко село како би се упознали са средњовековним начином живота, оруђем и оружјем те епохе. 

За најмлађу публику у оквиру витешког села биће организовано и мноштво радионица (сликарска, грнчарска, мачевалачка, стреличарска, итд.). 

Број учесника под средњовековним оклопом сваке године расте. 

Прошле године је наступило 400 бораца, а ове се очекује 500 учесника. 

Поред домаћих представника, на турниру ће бити трупе из више од 20 европских земаља, које ће кроз дефиле и демонстрацију вештина приказати своје средњевековно наслеђе. 

Посетиоци фестивала ће имати прилику премијерно да виде играно-документарни филм о деспоту Стефану Лазаревићу "Научити мрак да сија". 

Више од 150.000 људи је посетило манастир Манасију и фестивал претходне три године, а о фестивалу су писали лондонски "Телеграпх", омански "Тимес", а портал МСН је сцене са борилишта из Манасије упоредио са серијом "Игра престола", док је ирански национални дневник емитовао репортажу о фестивалу.

Фестивал је и ове године бесплатан за све посетиоце. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести