Златна арена Глоговцу, за режију копродукција Радовићу

ПУЛА: Српски глумац Небојша Глоговац данас је награђен Златном ареном за најбољу главну мушку улогу на Пулском фестивалу, док је за режију филма "Дневник машиновође" српском редитељу Милошу Радовићу припала Златна арена за режију у оквиру програма мањинских хрватских копродукција, саопштио је жири.
glogovac.jpg
Фото: Youtube Printscreen

Златна арена за најбољу главну мушку улогу припала је Небојши Глоговцу за улогу Вјеке Краља у филму "Устав Републике Хрватске" редитеља Рајка Грлића.

У оквиру програма мањинских хрватских копродукција на 64. Пулском филмском фестивалу, жири у саставу Зринко Огреста, Младен Ожболт, Јосип Грозданић, Ведран Живолић и Ивана Зозоли-Варговић образложио је награду речима да Радовићев филм "складно и ненаметљиво режирана црна комедија са изванредним осећајем за драматуршку компактност и наративни ритам".

Милош Радовић је Тањугу, непосредно по објављивању награда 64. фестивала у Пули, рекао да је увек прижељкивао тако вредно признање на филмској смотри коју је посећивао још као дечак.

"Отац ме је доводио у Пулу на Филмски фестивал и од тада сам сањао да добијем награду на овој филмској смотри. Посебно ми је драго што сам остварио своје дечачке снове, јер је Пула један велики фестивал и њена публика зна шта је добар филм", рекао је Радовић.

Велика Златна арена за најбољи филм Фестивала припала је остварењу "Кратки излет" редитеља Игора Безиновића.

Реч је о својеврсном остварењу без буџета, које прати групу излетника у Истри која покушава да стигне до мистичног манастира.

Безиновић је за Тањуг рекао да ниједног тренутка није очекивао награду.

"Нисам ни помишљао да могу да добијем главну награду на Фестивалу и јако сам срећан што је жири препознао моју идеју да направим другачији филм него што се углавном сада праве у Хрватској. Намера ми је да снимим два кратка документарна филма, а о следећем дугометражном играном - размишљаћу кад ме прође радост због ове награде", рекао је Безиновић.

Златна арена за најбољу главну женску улогу припала је Мији Петричевић за улогу Маријане у филму "Не гледај ми у пијат" редитељке Хане Јушић.

Хана Јушић је добила Златну арену за најбољу режију на Фестивалу, а Златна арена за сценарио припала је Рајку Грлицу и Анти Томићу за филм "Устав Републике Хрватске" у режији Рајка Грлића.

Доделом награда вечерас у арени биће завршен 64. Пулски фестивал.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести