Бесплатан Wi-fi у свим државамa ЕУ до 2020

БРИСЕЛ:  Евопска Комисија, Европски парламент и Савет постигли су политички договор о успостављању и финансирању бесплатног бежичног интернета широм ЕУ.
wifi, Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

До 2020. бесплатни бежићни интерент требало би да буде доступан на трговима, у парковима, библиотекама, болнцима и другим отвореним и затвореним јавним просторима у свим земљама чланица ЕУ.

”WiFi4 ЕУ иницијатива доприноси нашој визији да свако европско село и град у својим центрима од јавног интереса имају бесплатан бежични интернет до 2020. године”, изјавио је председник Европске комисије Жан Клод Јункер.

Инвестиција вредна  120 милиона евра

Постигнути договор три најзначајније ЕУ институције подразумева издавајање 120 милиона евра за финансирање опреме за бежични интернет у 6000 до 8000 општина шитом ЕУ.

Када систем буде постављен, локалне власти који желе да понуде бежични интернет у областима где слична јавна или приватна понуда још увек не постоји моћиће да поднесу захтев за финансирање кроз једноставан процес, наводи се у Европској комисији.

”Дигитална стратегија јединственог тржишта има за циљ да изгради потпуно повезану Европу где ће свако имати приступ виско валитетним дигиталним мрежама. WiFi4ЕУ побољшаће повезаност управо на местаима где је интернет био ограничен. Ово је први корак ка успоставлкајну брзих веза и мрежа виског капацитета на целој територији ЕУ”, нагласио је потпредседник Европске комисије задужен за дигитално тржиште Andrus Ansnip.

Иницијативу WiFi4ЕУ најавио је 2016. године председник Европске комисије Жан Клод Јункер као део амбициозног ремнота телекомуникационих првила ЕУ што укључује и растућу потребу повезивања Европљана, као и јачање кункурентности ЕУ. 

EUR/RSD 117.0731
Најновије вести