БЕЛА ЧОРБА ЛЕЧИ СВЕ ПРОБЛЕМЕ По рецепту ГАСТРО ГУРМАНА Немање Аврића

Фуд-блогер Немања Аврић, путем свог инстаграм и тикток профила „Гастро гурманија” за кратко време успео је да привуче велики број пратилаца који на његовим друштвеним мрежама добијају корисне инспиративне рецепте за домаћа јела.
Приватна архива/Немања Аврић
Фото: Приватна архива/Немања Аврић

Овог младића из Новог Сада кување је привлачило још „од малих ногу” будући да је код куће имао књигу „Велики народни кувар”, па су га инспирисале слике хране које је у њему проналазио, те је увек био рад да помогне у кухињи.

– Породично смо сви добри кувари и нико никада из наше куће није излазио празног стомака – прича нам Немања Аврић и додаје да је  спонтано одлучио да своју страст према кувању пренесе и на своје пратиоце. – Пошто нисам кувар по професији, све своје слободно време користим да гледам храну по интернету. Одатле и та жеља да све своје знање које имам поделим са другима.

Како објашњава, воли да експериментише са храном, па је одатле све и почело.

– Увек сам ни из чега правио нека добра јела и увек су сви били задовољни, а понајвише бивши цимери, ту се најбоље показивало то „ни из чега нешто” умеће у кухињи. Комбинацијом онога шта смо имали у фрижидеру сам правио јела и померао границе немогућег – каже за „Дневников” Недељни ручак аутор фуд-блога „Гастро гурманија” и додаје да када кува увек креће од тога шта има у фрижидеру, али и шта му се тог дана једе. – Пошто сам свеже ожењен трудим да јело прилагодим и женином укусу. Често се деси да имамо и госте, па сам увек рад да се максимално посветим, а уједно ми је све то нека врста инспирације и изазова, јер укуси су различити, па самим тим кад су моји блиски људи задовољни и мени није тешко изнова са истом вољом да кувам.

Немања истиче да је приметио да људи на друштвеним мрежама најчешће траже рецепте у којима ће нешто да скувају на брзину.

– Увек бих препоручио гриловано бело месо са скуваним пиринчем као прилог, мада сам ја кухињи увек посећивао доста времена. Кухиња је та која ме одмара после било каквог напорног посла, у стању сам био кући малтене још једну смену да одрадим (смех) – закључује наш саговорник, који је а наше читаоце припремио рецепт за белу чорбу.

В. Б.

фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива/Бела чорба

Бела чорба

500 г  белог меса

1 црни лук

2 шаргарепе

1 црвени кромпир

2 листа ловора

2 равне кашике вегете

прстохват соли

прстохват бибера

100 мл уља

1,5 л воде

• 1/2 лимуна (по жељи)

Легир:

1 јаје

1 чаша павлаке (180мл)

 

 

Загрејати уље у шерпи па убацити црни лук сечен на ситне коцкице, издинстати га 5 минута. Додати шаргарепу сечену на ситне коцке или колутове, динстати док мало не омекша па додати бело месо сечено на мање коцке и пржити га пет минута (или док не побели), прстохватом соли посолити, па додати две равне кашике брашна све добро сјединити па одмах налити воду (1,5 л), додати један кромпир сечен на ситне коцке, две кашике сувог зачина, прстохват бибера и два листа ловора, промешати па поклопити, да не би кипело потребно је ринглу смањити на средњу температуру и кувати око 30 мин. Када се чорба скувала, склонити је са рингле. У посуду измутити легир смесу (једно јаје са павлаком), добро измешати да нестану грудвице па додати 2-3 кутлаче чорбе у смесу и све заједно још једном измешати са би били сигурни да неће бити грудвица, смесу налити у чорбу и промешати, ко воли може додати исцеђену половину лимуна за киселију чорбу. Пријатно!

 

EUR/RSD 117.0413
Најновије вести