ДОДАЈТЕ ЈЕДАН САСТОЈАК У ЦАЦИКИ И ДОБИЋЕТЕ ПОТПУНО НОВУ САЛАТУ Ово семе регулише шећер и одличан је извор протеина
У класичну цацики салату додајте препечени сусам и добићете потпуно нови укус који се одлично слаже уз месо, али и кромпир.
Сусам помешан са грчким јогуртом и краставцима идеална је комбинација за све летње варијанте јела.
Семе сусама нуди широк спектар здравствених предности, укључујући побољшано здравље срца, контролу шећера у крви и потенцијално смањење упале. Такође је добар извор влакана, протеина и разних витамина и минерала.
Сусамово семе је добар извор неколико хранљивих материја кључних за имуни систем, укључујући цинк, селен, бакар, гвожђе, витамин Б6 и витамин Е. На пример, вашем телу је потребан цинк да би развила и активирала одређена бела крвна зрнца која препознају и нападају микробе.
Састојци:
300 мл грчког јогурта
већи краставац
три кашике маслиновог уља
кашика сока од лимуна
два чена белог лука
пола кашичице соли
мало препеченог сусама
Припрема:
Помешајте уље, сок од лимуна, со и уситњени бели лук. Додајте јогурт и добро промешајте. Краставце ољуштите и извадите семе, па их нарендајте на ситно.
Посолите и пустите да краставци одстоје да пусте воду. Оцедите их и убаците у смесу с јогуртом. На крају препеците сусам и поспите, све заједно промешајте и оставите 3х у фрижидер.
Можете је служити ух зачињене, хрскаве кромпириће или уз пилетину, бургере...