Како изабрати зрелу и слатку лубеницу

Сезона је лубеница, а велик број људи није баш потпуно сигуран како одабрати савршену, првенствено јер се само на основу изгледа не може закључити каква је њена унутрашњост.
lubenice pixabay
Фото: pixabay.com

Ево неколико савета како изабрати добру лубеницу

Облик лубенице

Тражите чврсту и симетричну лубеницу без огреботина, удубљења или испупчења. Узрок испупчења и удубљења на лубеници могао је настати ако биљка није имала довољно сунца или довољно воде што доводи до недостатка сочности.

Тежина лубенице

Тежина лубенице показује да ли има довољно течности, што значи да је зрела и сочна. Упоредите тежину лубенице с другом сличном лубеницом по величини. Она за коју мислите да је тежа ће веројатно бити зрелија и бољи је избор.

Боја лубенице

Свака лубеница с доње стране има жути траг који настаје док лубеница зри на земљи. Ако је траг светлије или беле боје значи да лубеница није довољно зрела и да је убрана прерано. Идеална боја мрље је тамно жута. Зреле лубенице имају мат зелену боју, а избегавајте оне које се пресијавају јер вероватно још нису довољно зреле.

Лупкање лубенице

Ово је једна од најпопуларнијих техника код куповине лубенице. Лупните лубеницу прстима и ако звук, лубеница је зрела. Ако је звук туп и дубок то значи да лубеница још треба мало да дозри.

EUR/RSD 117.5712
Најновије вести