КО КАЖЕ ДА ПАЛАЧИНКЕ МОРАЈУ БИТИ КЛАСИЧНЕ? Додајте у њих мак и нећете се покајати
Милица Шумаковић, food блогерка која стоји иза омиљеног Инстаграм профила Милин Кувар, поделила је рецепт који се истиче нежношћу и карактером.
Скоро 100.000 људи прати њене кулинарске чаролије, али ове палачинке са маком су посебан тренутак – онај који спаја традицију и финоћу, мирис сећања и топлину дома.
Састојци:
- 2 јајета
- 2 кашике екстракта ваниле
- 1 кашика ванилин шећера
- ситно рендана корица половине лимуна
- 70 г растопљеног путера
- 200 г меког брашна Т400
- 600 мл млека
- 90 г млевеног чистог мака.
-
Припрема
У чинији се жицом умуте јаја, екстракт ваниле, ванилин шећер и нежно нарендана корица лимуна. Додаје се растопљен и прохлађен путер, уз стално мешање. Затим се улије мања количина млека, тек толико да се разреди смеса пре него што се дода брашно.
Када се умеша цела количина брашна, маса постаје густа, готово тешка. Постепено се додаје преостало млеко, све време мешајући жицом, док смеса не постане глатка и умерено густа. На самом крају се додаје млевени мак, пажљиво умеша и остави да кратко одмори.
Пре печења, кутлачом се провери густина – ако је прегуста, дода се још мало млека. Палачинке се пеку на добро загрејаном тигању који је претходно премазан путером. Златне и еластичне, богате, а нежне – свака палачинка носи у себи укус пажње.
Најлепше их је послужити уз џем, мед или павлаку, а ако се једе тихо, у друштву мира и топлог светла, још боље.