МЕКИКЕ ПО РЕЦЕПТУ НАШИХ БАКА, ГОТОВЕ ДОК ТРЕПНЕШ: Мекано и ваздушасто тесто које свима успева; Ево како се праве

Мекано и ваздушасто тесто које свима успева.
1
Фото: Youtube Printscreen

Могу се јести топле и хладне, слане или слатке. Овај рецепт је толико једноставан да ће вам мекане и хрскаве мекике постати омиљено јело.

Састојци:

  • 1/2 л млаке воде
  • 700 г меког брашна
  • 1/2 коцке квасца
  • 1 кафена кашичица шећера
  • 5 кашика уља за тесто
  • 1,5 кафена кашичица соли
  • уље за пржење (дубоко пржење)
Фото: ilustracija / Pixabay.com

Припрема:

У ванглу ставите квасац, млаку воду, уље, шећер. Мало измешајте руком, додајте брашна, али не све, мало више од пола од укупне количине. Со додате тек сад, не директно у квасац јер ће слабије нарасти.

Умесите глатко тесто.

Побрашњавите мало руке и тесто. Месите благо и површно, тек да се формира мекана лопта од теста. Ако се баш јако лепи за руке, додајте још мало брашна и благо месите.

Оставите тесто да надође нека стоји 15 минута да тесто мало нарасте.

Фото: ilustracija / Pixabay.com

Побрашњавите добро радну површину, нарасло тесто благо премесите са мало брашна. Истресите на сто, мало обликујте тесто у лопту и оклагијом разваљајте. Не превише танко и не притискајте јако оклагијом да се рупице у тесту не слепе и не изађе ваздух. Од теста исеците мекике величине и облика по жељи и оставите их око 10 минута. Тесто ћете лакше сећи ако повремено на нож нанесете брашно.

Загрејте уље, врхове прстију сваки пут умочите у брашно да вам се мекике не залепе. Битно је још да их узимате веома благо, не притискајући јер ће се спљоштити и нестаће пола рупица из њих. Спуштајте у врело уље, горња страна иде прво доле. Када добро порумени, окрените другу страну да порумени.

Вадите на кухињски убрус да се оцеде.

Пријатно!

Крстарица

EUR/RSD 117.0389
Најновије вести