clear sky
19°C
12.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2131
usd
101.7917
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НАПРАВИТЕ ВИШЊЕВАЧУ НА БАКИН НАЧИН Чашица овог ликера пробудиће успомене

11.06.2025. 19:26 19:40
Пише:
Извор:
Информер
ликер
Фото: Ilustracija pixabay

Заборављени мирис и укус, лако се враћа уз старински рецепт за liker од вишања, онако како су некада наше баке правиле.

Кад се зреле вишње споје са шећером и домаћом ракијом, настаје нешто посебно - liker који не служи само за наздрављање, већ и за присећање.

Вишњевача није само пиће, већ времеплов у детињство, у летње дане када смо некада кришом умакали прст у флашу, знатижељно испробавајући "оно што само одрасли смеју да пију".

За овај домаћи рецепт, потребни су вам само љубав и стрпљење, јер најбољи укуси настају када се не жури.

Састојци:
1 кг вишања
1 кг шећера
1 литар јаче ракије
Припрема:
У флашу са ширим грлом или у теглу спустите опране вишње које сте очистили од коштица, поспите их шећером и прелијте ракијом, па затворите посуду и оставите да одстоји 40 дана на топлом месту. С времена на време промућкајте садржај.


После 40 дана процедите ликер кроз цедиљку, па га прелијте у флаше, добро их затворите и чувајте на сувом и тамном месту.

Информер

Извор:
Информер
Пише:
Пошаљите коментар
У Сенти вишњевача из Мађарске најбоља међу 475 ракија

У Сенти вишњевача из Мађарске најбоља међу 475 ракија

12.12.2021. 13:01 13:04