НИ ЈАЈА, НИ ПАХУЉИЦЕ Ово је НАЈЗДРАВИЈИ ДОРУЧАК на свету! Бар ако је ВЕРОВАТИ дводеценијским истраживања

Ден Бетнер провео је последњих двадесет година истражујући навике људи који живе 100 или више година, са посебним освртом на храну коју конзумирају.
s
Фото: pixabay.com

Тако је у удаљеном делу Ницоyе у Костарики открио најздравији доручак на свету.

Под крововима од црвених црепова, десетак људи из Ницоyе се буди свако јутро око 4 сата. Пале ватру у глиненим пећима, стављају лончиће да се кува зачињена пасуљ и мешају тесто од кукурузног брашна, пише за Си-Ен-Би-Си.

Како додаје, једна жена одваја комад теста величине голф лоптице, ставља га на папир за печење и обликује савршено округлу тортиљу. Ставља је на врелу глинену плочу где тесто набубри, затим га пресавије у савршену тортиљу, описује Бетнер.

Фото: pixabay.com

Зашто је баш ово јело тако здраво?

Кукурузне тортиље су изванредан извор сложених угљених хидрата са гликемијским индексом нижим од целих житарица. Пепео разбија ћелијске зидове кукуруза, ослобађајући ниацин (витамин Б) и ослобађајући аминокиселине које тело може да апсорбује.

Црни пасуљ садржи исте антоцијане (аминокиселине) које се могу наћи у боровницама. Они су богати, чисте црева, снижавају крвни притисак, регулишу инсулин и обилују фолатом, калијумом и витамином Б групе.

Комбинација пасуља и пиринча ствара комплетан протеин, што значи да јело садржи све аминокиселине неопходне за дуговечан живот. Према Бетнеру, укупна цена овог доручка износи око четири евра, а може се припремити за целу наредну недељу, пише Index.hr.

Дневник/Пинк

EUR/RSD 117.1804
Најновије вести