Ова моћна биљка некада је звана ХРАНОМ ЗА СИРОТИЊУ данас знамо да је ЧУДОТВОРНИ ЧИСТАЧ ОРГАНИЗМА

Зеље је одувек било познато као "храна за сиротињу". Зашто? Вековима је било неизоставан део исхране многих народа, посебно у руралним подручјима.
1
Фото: Youtube Printscreen

Ова скромна биљка, која се лако може наћи у природи, доноси бројне здравствене користи, а њен значај је препознат и у модерној исхрани. Због моћних антиоксидативних својстава, назива се и “чистачем људског организма”.

Кроз историју, зеље је често сматрано храном за сиромашне, јер је расло у изобиљу и било лако доступно. У многим европским земљама, посебно током тешких времена као што су ратови и глад, зеље је било главни извор хранљивих материја за многе породице. Његова способност да опстане у различитим климатским условима и на сиромашном тлу чинила га је идеалним за преживљавање.

Зеље се може наћи у дивљини, на ливадама, пашњацима и поред путева, али се такође може узгајати у баштама. Његова отпорност и прилагодљивост омогућавају му да расте у различитим климатским условима, од сушних до влажних подручја. Узгајање зеља је једноставно – не захтева посебне услове нити интензивну негу. Сетва се обавља у пролеће, а биљка се може брати већ неколико месеци касније.

Како се користи зеље

У кулинарству, зеље се користи на много начина. Може се јести свеже, као део салата, или кувано у супама и чорбама. Такође је популарно као састојак за пите и друге традиционалне специјалитете. У медитеранској кухињи, зеље се често комбинује са маслиновим уљем, белим луком и лимуном, што додатно побољшава његов укус и хранљиву вредност.

Ово поврће богато је витаминима и минералима. Садржи високе нивое витамина А, Ц и К, као и фолата, гвожђа, калцијума и магнезијума. Такође је добар извор дијететских влакана, што га чини корисним за дигестивно здравље. Његов нутритивни профил чини га идеалним за све узрасте, али посебно за оне који желе да побољшају своју исхрану природним и лако доступним изворима хранљивих материја.


Зеље “градило” Кинески зид

Такође је познато да се из коренског дела биљке може издвојити веома лековита материја која је позната као румицин. Међутим, једна од занимљивих чињеница јесте та да се зеље и његова својства врло цене у Кини, па је према неким подацима оно било храна радницима који су градили Кинески зид. Наиме, постоје списи који говоре у прилог томе да је неимарима који су зидали ову велелепну грађевину, увек уз пиринач давано и зеље, као извор енергије.


Фото: Youtube Printscreen

Корист вишеструка, и диуретик, и извор витамина

Зеље има снажна диуретска својства, те помаже код детоксикације уринарног тракта и проблема са инфекцијама мокраћних канала. Ова биљка има одлична својства у укупној детоксикацији организма, и потпомаже рад јетре и црева, пре свега због богатства у витаминима А и Ц и горепоменутим минералима.

Оно је природни лаксатив, те омогућава чишћење црева од токсина и паразита, пре свега јер је богато биљним влакнима и олакшава тегобе код затвора.

Са друге стране, зеље је одлично и за заустављање дијареје јер је богато електролитима који се у овим стањима појачано губе (пре свега натријум, калијум и магнезијум).

Зеље је корисно за све, али је посебно важно за људе са анемијом због високог садржаја гвожђа. Такође је корисно за труднице, захваљујући високом нивоу фолата који је кључан за здрав развој фетуса. Старије особе и сви који желе да побољшају своје кардиоваскуларно здравље могу имати користи од зеља због присуства антиоксиданаса и витамина К, који помажу у одржавању здравља костију и крви.

Најједноставније речено, зеље је један од најмоћнијих антиоксиданаса и има улогу детоксикације, па је названо и „чистачем људског организма“.

EUR/RSD 117.0680
Најновије вести