ОВО ЈЕ НАЈСТАРИЈИ СРПСКИ КОЛАЧ Хајдуцима и српској војсци био је стратешка храна!
За овај колач кажу да је најстарији српски колач који је забележен.
Наиме, домаћице су се некада за посластице сналазиле како су знале и умеле. Иако нису имале ништа од савремених намирница, увек су знале да своје укућане обрадују нечим слатким.
А, оно што им је увек било при руци су биле шљиве, којих у Србији одувек било у изобиљу. Тако је настао и најстарији српски слаткиш, за којег кажу да не може да се поквари!
Наиме, добио је име шљивко, а на овим просторима први пут помиње у време владавине Отоманске империје.
Пошто је изузетно хранљив и пошто се не може покварити никад, овај колачић је био стратешка храна за хајдуке као и за српску војску током Балканских ратова, па чак и 1. Светског рата. Данас се ретко где може наћи, сем на пример на Златибору за штандом неке фине бакице или у Сирогојну где се рецепт преноси са генерације на генерацију.
Ако не можете да одете до ових српских места како бисте пробали слатког шљивка, за вас смо припремили рецепт ове посластице:
Очистити свеже шљиве од коштица и кувати дуго док се смеса не угусти. Након тога додати мало кукурузног брашна (или савремене паленте), тек толико да је могуће обликовати колачић у облику диска, а затим их поређати на листове свежег купуса и сушити на сунцу. После сушења, суве их увијте у листове купине и увежите канапом. Касније од тих купинових листова можете направити и чај.