Рецепт дана: Кроасан кифлице

Према предању, кроасан је настао за време османске опсаде Беча 1683. године. Како су пекари први устајали, приметили су да Османлије организују напад и алармирали су град. У знак сећања на тај догађај, направили су кроасан и обликовали га, према турском симболу, као полумесец...
kroasani
Фото: pixabay.com

Састојци:

- 1 кг брашна,

- 500 мл млека,

- 40 г квасца,

- 4 велике кашике киселог млека,

- 2 кашичице соли,

- кашичица шећера,

- 1 јаје

Припрема:

1. Растопити квасац с мало млаког млека, кашичицом брашна и шећера.

2. Брашно просејати, па му додати остале састојке и надошли квасац. Умесити меко тесто.

3. Умешано тесто покрити чистом крпом и одложити га да одмори десетак минута.

4. Потом тесто премесити и поделити на пет делова. Сваки део поделите на 4 јуфкице.

5. Оклагијом развијати јуфкице на величину малог тањира, па их премазати маргарином и поређати једну преко друге. Последњу, четврту, не треба мазати. Поступак поновити с преосталим јуфкицама.

6. Одложити их у фрижидер да одморе двадесетак минута.

7. Од сваку 4-ро слојну кору оклагијом формирајте мало весу округлу кору, премазите је маргарином и пресеците на 8 троугова.

8. Формирати кифле и порежати их у плех обложен папиром. Оставити их прекривене крпом неких пола сата.

9. У међувремену угрејати рерну на 200 степени и пре печења кифле премазите умућеним јајетом, посолити и посути сусамом.

10. Пећи двадесетак минута.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести