Рецепт дана: Лубеница у три чина

Једно од идеалних решења за летне врућине је лубеница, коју можемо да једемо за доручак, ручак и вечеру. Јер, лубеница је најбољи савезник онима који желе да скину неки килограм вишка, користи се и као диуретик, снижава холестерол и висок крвни притисак, ублажава тегобе у случају чира на желуцу...
lubenica
Фото: pixabay.com

Лубеница и мента

Састојци (за 5 особа):

- 800 г лубенице,

- четвртина лимуна,

- 25 г жутог шећера,

- гранчице менте,

- 25 мл коњака

Припрема:

1. Лубеницу очистити, исецкати на коцкице и поређати у већу посуду. 2. Сваки ред лубенице прелити лимуновим соком, посути жутим шећером и листићима свеже менте.

3. На крају прелити коњаком, па уситните у мултипрактику, добро охладити и послужити.

Фото: pixabay.com

Салата од лубенице с лешницима

Састојци:

- 50 г лешника,

- 150 г малина,

- 1 кг очишћене лубенице,

- 150 г зелене салате

За прелив:

- 150 г малина,

- 2-3 кашичице сока лимете,

- кашичица жутог шећера,

- 50 мл уља од лешника

Припрема:

1. Лешнике испећи у тефлонском тигању, очистити од опне и исецкати на крупније комаде.

2. Лубеницу исећи на коцке.

3. У посуди за послуживање помешати лубеницу, зелену салату и малине.

4. Све прелити претходно умешаним преливом од малина.

5. Посути печеним лешницима.

Фото: pixabay.com

Лубеница с роштиља

Припрема:

1. Кришке лубенице с кором, дебљине 2-3 центиметра, премажите маслиновим уљем с обе стране.

2. Пећи их на врућем роштиљу по 5 минута са сваке стране.

3. Затим их ставити на тањир, посолите и побиберити свеже млевеним бибером.

Хладна чорба од лубенице, љутих папричица и лимуна

Припрема:

1. Узети пола килограма хладне лубенице без коре.

2. Половину добро уситните у миксеру.

3. Додати лимунов сок и посолити по укусу.

4. Затим додати комадиће свеже љуте папричице и преосталу лубеницу.

5. На кратко миксати, како би остали комадићи воћа.

6. Још једном промешати све кашиком, излити у чинијице и украсити ситно исецканом љутом папричицом.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести