Рецепт дана: Медитеранска проја
У прошлости је прављена из немаштине, а данас спада један од признатих специјалитета…
Састојци:
- шоља меког брашна тип 500,
- 1/2 шоље грубог кукурузног брашна,
- 2 кашике хељдиног брашна,
- 2 кашике раженог брашна,
- 2 кашике спелтиног брашна,
- 2 јајета,
- шоља воде,
- 1/2 шоље уља,
- кашичица прашка за пециво,
- 1/2 кашичице сода бикарбоне,
- 4 исецкане црне маслине,
- 2 чена ситно сецканог белог лука,
- кашичица микс сувих зачина: оригано, тимијан, першун, босиљак, црни лук, нана,
- мало наренданог мускатног орашчића,
- соли по укусу
Припрема:
1. У посуди за мешање прво помешати сво брашно с прашком за пециво и содом бикарбоном, па затим додати јаја, воду, уље и со.
2. Све добро измешати.
3. Додати комадиће маслина, исецкан бели лук, суве зачине, па нарендати мало мускатног орашчића.
4. Добро улупати варјачом и оставити да одстоји неких 15 минута док се рерна загреје на 240 степени.
5. Сипати смесу у калупе, или плех обложен папиром за печење, па пећи око 15 минута.
6. Смањити тепературу на 200 степени, па пећи још око 20 минута.
7. Извадити из рерне, бушнути чачкалицом - ако не остају трагови смесе на чачкалици, проја је печена. Ако је потребно, вратити је још мало у рерну.
8. Покрити калуп/плех навлаженом кухињском крпом и оставити да се прохлади око 15 минута пре сервирања.