Рецепт дана: Подварак

Једноставно за припрему, ово је многима једно од омиљених зимских јела. Ако сте баш јако гладни, може и као прилог...
podvarak
Фото: Youtube Printscreen

Састојци:

- 1 кг купуса рибанца,

- 100 г меснате димљене сланине,

- главица црног лука,

- 2 чена белог лука,

- 2 кашике свињске масти,

- кашика слатке алеве паприке,

- 1 ловоров лист,

- 1 сува паприка,

- кашичица млевеног бибера,

- по потреби соли,

- по жељи љуте туцане паприке

Припрема:

1. Купус ставити у цедиљку, опрати под млазом хладне воде и оцедити.

 2. У шерпу ставити маст да се загреје и на средњој температури испржити исецкану главицу црног лука.

3. Додати исечену сланину (не много ситно) и пржити док сланина не замирише.

4. Затим додати исецкан бели лук и млевени бибер, кратко пропржити, па ставити оцеђен рибанац и мешати да се сав обложи масноћом.

5. Додати 300 мл воде, ловоров лист, алеву паприку, промешати и динстати купус док вода не уври. Затим додати још 600 мл воде, опрану суву паприку и наставити динстање на средњој температури. 6. Купус динстати док не омекша, уз доливање воде по потреби.

6. Када је завршено динстање, пре него што се купус стави у рерну да се запече, у шерпи треба да остане око 1 цм воде. У овој фази проверити да ли је купус довољно слан и по потреби посолити. Ко воли, може додати и љуту, туцану паприку.

7. Рерну загрејати на 220 степени Ц, промешати купус и ставити да се пече око 30 минута, док не порумени.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести