Рецепт дана: Сахер торта

Када је са 16 година кувар шегрт Франц Сахер на двору принца Метерниха први пут направио рецепт за Сахер торту, није могао ни да претпостави какав ће његов рецепт имати утицај на све љубитеље слаткиша. Оригинални рецепт је добро чувана тајна, позната само посластичарима хотела Сахер у Бечу, али ни на овај нећете имати примедби.
saher torta
Фото: Youtube Printscreen

Састојци:

- 12 јаја,

- 480 г шећера,

- 220 г брашна,

- 280 г путера,

- 280 г чоколаде,

- 60 г какаоа

За прелив:

- 250 г чоколаде,

- 125 мл воде,

- 200 г шећера,

- 30 г какаоа,

- 300 г џема од кајсије

Начин припреме:

1. Умутити беланца са 200 г шећера.

2. Путер умутити са 80 г шећера и додати отопљену чоколаду и брашно помешано с какаом.

3. Маси додати умућена беланца и сипати је у подмазан калуп за торту.

4. Пећи око 45 минута у рерни загрејаној на 170 степени.

5. Оставити пишкоту да се охлади, па је преполовити и намазати џемом у средини и са спољашњих страна.

6. У шерпицу ставити шећер, воду, какао и чоколаду, пустити да се отопе, као и  да се маса добро сједини.

7. Смесом прелити торту, оставити да се охлади и тек онда је сећи.

8. Приликом сервирања, може се додати сезонско воће ради декорације.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести