Рецепт из старе свеске: СЕЉАЧКА ПИТА, УКУС ДЕТИЊТВА НА ВАШЕМ СТОЛУ
Скоро да нема домаћинства у Србији које бар једном није замирисало на сељачку питу, ону једноставну, а тако богату укусом.
Ово традиционално јело, које се вековима припремало у селима широм Балкана, данас поново осваја кухиње својом скромношћу, аутентичношћу и топлином.
Сељачка пита се не хвали отменим састојцима, већ управо супротно, припрема се од онога што свака кућа има: брашна, кромпира, лука, мало сира или кајмака, а понекад и јогурта. Без обзира на то шта се стави у њу, увек има једну заједничку особину – враћа нас у детињство, подсећа на недељна јутра у кући наше баке.
Рецепт за сељачку питу из старе свеске
Састојци:
500 г брашна (по могућству полубелог или кукурузног)
300 мл млаке воде
1 кашичица соли
3-4 кромпира
2 главице црног лука
100 г сира или кајмака (по жељи)
50 мл уља
мало млевене паприке, бибера
Припрема:
Умесите тесто од брашна, воде и соли. Оставите да одстоји 15–20 минута покривено крпом.
У међувремену, ољуштите и изрендајте кромпир, а црни лук ситно исецкајте. Све помешајте, додајте зачине и, ако имате, мало сира или кајмака ради пунијег укуса.
Тесто развуците у две коре. Прву кору ставите у подмазан плех, преко ње равномерно распоредите фил, па покријте другом кором.
Премажите пита уљем и ставите да се пече у рерну загрејану на 200°C око 35–40 минута, док не порумени.
Савет плус: Ако желите, можете уместо друге коре направити решетку од теста или једноставно оставити отворену питу.