СИРЋЕ, БЕЛИ ЛУК И МАЛО ЉУТОГ Ова салата има све што лето тражи!
Ова кисела салата од плавог патлиџана је прави летњи хит који освежава сваки залогај, посебно кад се служи уз роштиљ или печење.
Ако волите киселе салате, ова салата од плавог патлиџана биће право откровење. Мирис белог лука, сирће и блага љутина чине је одличним додатком уз печење, роштиљ или као самосталан залогај.
Састојци:
- 4 плава патлиџана
- 1 пуна кашичица соли.
За маринаду:
- 2 зрна бибера
- 6-10 ченова белог лука (по укусу)
- 20-40 г шећера (по укусу)
- 40 г јабуковог сирћета
- пола кашичице соли (или по укусу)
- љута папричица – по жељи (свежа или сува, ситно сецкана).
Припрема
Патлиџане исеците на штапиће. Поспите их кашичицом соли и оставите да одстоје око 30 минута да пусте горчину. Затим их исперите и добро процедите.
У тигању пропржите патлиџане док не омекшају и благо порумене.
У међувремену припремите маринаду: измешајте ситно сецкани бели лук, бибер, шећер, јабуково сирће, со и љуту папричицу по укусу. У чинији ређајте слој патлиџана, па преко сипајте мало маринаде. Понављајте док не потрошите све састојке. Поклопите и оставите да се маринира у фрижидеру најмање 12 сати, а најбоље преко ноћи.
Савет
Ова салата је још укуснија након два-три дана у фрижидеру – патлиџан упије све ароме и постаје савршено укусан.