СОК ОД ЛАТИЦА ОВОГ ЦВЕТА ЗОВУ КРАЉЕВСКИМ: Када га једном пробате биће вам јасно и зашто

Ружа се својом лепотом и мирисом истиче у букетима, па се готово увек бира за посебне прилике када свечаност и важност тренутка желимо нагласити и цвећем.
v
Фото: Pixabay.com/ Dnevnik.rs

Али чаробна краљица цвећа има и лековита својства јер њене плишане латице садрже витамине А, Ц и Е, флавониде и остала биоактивна једињења.

У народној медицини ружин сок се користи од давнина као лек за јетру и црева.

Сируп се употребљава за широк спектар болести, укључујући дигестивне и менструалне проблеме, главобољу, нервну напетост, стања грознице и инфекције.

У козметичкој индустрији одавно је препознат њен благотворни утицај на виталност коже.

Уколико се пије као топао напитак, ефикасно елиминише упоран шлајм. Такође, може ублажити и бронхитис.

Предлажемо вам да се у долазећим топлим месецима освежите хладним напитком од руже чија припрема заиста не захтева много времена и велико кулинарско умеће. А сигурно је да ће у њему уживати одрасли и деца која ће због овог посебног укуса, али и привлачне боје, куповне сокове ставити у други план.

Рецепт за сируп од руже

1. Три четвртине тегле запремине пет литара напуните латицама ружа.

2. Додајте 40 г лимунтуса, налијте воде готово до врха, покријте тацном а не поклопцем.

3. Оставите десет дана на сунцу. Затим процедите.

4. Зашећерите (колико има литара течности толико је потребно килограма шећера).

5. Мешајте и ставите да стоји у поклопљеној посуди док се шећер не растопи.

6. Сируп улијте у флаше и добро затворите.

Напомена: Користите само домаће руже, односно оне за које сте сигурни да нису прскане пестицидима. Идеалне су мирисне и грмолике баштенске руже.

Еспресо.рс/ Дневник

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести