light rain
15°C
05.05.2025.
Нови Сад
eur
117.1896
usd
103.3509
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Спас у задњи час! ТРИ ЂУРЂЕВДАНСКА ПРЕДЈЕЛА КОЈА ОДУШЕВЉАВАЈУ! Готова за 30 минута, изгледају као из ресторана, а укуси...РАСПАМЕЋУЈУ!

05.05.2025. 19:03 19:23
Пише:
Извор:
Еспресо/ Она.рс
pita
Фото: freepik, ilustracija

Сигурно ће постати хит на сваком слављу, нарочито ако желите да одушевите госте и уштедите време.

Сутра прослављамо крсну славу Ђурђевдан.

А у сусрет слави, доносимо вам 3 најбоља и најбржа предјела која су и изузетно укусна.

Сигурно ће постати хит на сваком слављу, нарочито ако желите да одушевите госте и уштедите време.

torta
Фото: youtube prinstcrin

Слана розен торта

Састојци:

1 паковање сланих розен кора (8 кора )

500 гр ситног сира

500 гр киселе павлаке

200 гр мајонеза

соли по укусу ( 1/2 кашичице соли )

250 гр шунке

3 - 4 кисела краставчића

3 кашике ајвара

200 гр тврдог сира ( трапист, едамер, гауда, чедар )

Припрема:

Помешајте ситан сир, павлаку, мајонез и со, те добро сједините све састојке.

У четири засебне посуде, изрендајте на крупно шункарицу, на ситно краставчиће, ајвар и на ситно сир. Оставите мало тврдог сира за декорацију.

Прво спојите сир и краставчиће, па додајте четвртину смесе (око 2,5 кутлаче), затим поновите са саламом и ајваром. Четврти део смесе оставите са стране, јер ће он послужити за премазивање торте са горње стране.

За слагање, редајте овако: кора, фил са сиром, кора, фил са шунком, кора, фил са ајваром, кора, и поновите још једном. На последњу, седму кору, мажите мало мање од пола смесе, како би вам остало довољно за премазивање сваке следеће коре. На осму кору ставите даску или тацну и лагано је оптеретите како бисте поравнали торту. Оставите је да се стисне око пола сата.

Након тога, премазујте торту преосталом масом од сира и поспите са мало остављеног тврдог сира. Оставите торту у фрижидеру до послужења.

Пре послужења розен торте танко ножем одсећи окрајке и то само ако су сувљи па онда исећи штанглице или коцке.

pita
Фото: freepik, ilustracija

Шпанска пита за 10 минута

Састојци:

200 мл јогурта

150 мл уља

5 целих јаја

5 гр соли

10 гр прашка за пециво

5 кашика ајвара

250 гр брашна

200 гр шунке

3 кисела краставчића

150 гр фета или младог сира

Припрема:

Загрејте рерну на 200 степени. Исецкајте шунку, краставчиће и сир на ситне коцкице. Жицом улупајте јаја са сољу, па додајте јогурт и уље, мешајући док се уље потпуно не сједини са остатком смесе.

Затим додајте ајвар, промешајте, а потом додајте брашно и прашак за пециво, па наставите да мешате док не добијете глатку смесу. У ову смесу додајте шунку, краставчиће и сир, па све добро измешајте варјачом или лопатицом.

Плех димензија обложите папиром за печење, па излајте смесу у плех. Проверите да ли се рерна довољно загрејала, па ставите плех у пећницу.

Питу пеците 35 минута, или дуже, зависно од јачине ваше рерне. Печену питу прекрити крпом и оставити да се охлади или прохлади. Након тога, исеците на коцке и послужите.

Шарени ролат

Састојци за кору:

4 цела јаја

200 мл јогурта

5 пуних кашика брашна

пола кашичице соли

10 гр прашка за пециво

1 кашичица црвене паприке

3 - 4 брикета спанаћа или 100 гр бланшираног и исецканог

Надев

250 гр ситног сира

180 гр павлаке

3-4 кисела краставчића

150 гр шунке

мало соли

Припрема:

Загрејте рерну на 200 степени. Улупајте беланца у чврст снег, постепено додајући жуманца, а на крају додајте со. Додајте јогурт и поново умутите. На крају, додајте брашно и прашак за пециво, па све добро сједините.

Поделите смесу на три једнака дела. У један део додајте спанаћ, у други паприку, а трећи оставите непромењен.

У велики плех од рерне ставите папир за печење, па излајте жуту смесу, поравнајте, затим црвену, поравнајте и на крају зелену. По жељи, смесу можете ишарати.

Ставите плех у рерну и пеците 15 минута. Печену кору, још увек са папиром, ставите на влажну крпу, па је заједно све уролајте и оставите да се охлади.

За надев, помешајте сир и павлаку, додајте исецкану шунку и краставчиће, мало посолите ако сир није довољно слан, и све добро измешајте. Оставите у фрижидеру док не будете премазивали кору. Охлађену кору пажљиво одвојите од папира, оставите папир испод коре. На кору нанесите надев, развучете га скоро до горњег руба, остављајући празно подручје где ће бити крај када је уролате.

Немојте наносити надев до краја, да при увијању не би цурио. Уролајте ролат, замотајте у папир и оставите у фрижидеру до послужења.

Исеците на кришке и уживајте.

Извор:
Еспресо/ Она.рс
Пише:
Пошаљите коментар