Бразилац и Американац добили српски пасош

Харизматични Бразилац Тијаго Фехејра, који је пре десет година у нашу земљу дошао због девојке и заљубио се у Србију на први поглед, због чега и данас живи у нашој земљи, добио је српски пасош.
tijago fehejra
Фото: Tijago Fehejra, foto: Facebook

Осим њега, црвени пасош је недавно добио и Американац Чарлс Катер, који већ неколико година живи и ради у Новом Саду, који радо промовише нашу земљу путем налога на друштвеним мрежама.

Млади Тијаго Фехејра похвалио се на свом фејсбук профилу фотографијом на којој поносно и са осмехом држи црвени пасош у рукама. 

– Десило се! 2020. година ће свакако бити година за памћење не само због трагедија... У Београду сам коначно преузео пасош који ме чека од 13. фебруара, дана кад је на седници Владе донето решење о мом пријему у држављанство Републике Србије. Тиме постадох трећи Бразилац у историји који на овај начин добија српско држављанство, а при том први који није фудбалер. Мојој срећи нема краја – написао је Фехејра на свом профилу.

Како је рекао, када је први пут дошао у Србију у јулу 2010. године са 18 година био је само један заљубљен дечко с лудим идејама и није пуно знао о животу, али је додао и да је био сигуран да је тада открио свој животни позив. Желео је да промени начин на који људи доживљавају Србију.

Фото: Tijago Fehejra, foto: Facebook

– Данас, са 28 година, пуно сам тога урадио, али имам осећај да сам тек почео. Могу само рећи хвала, свима који су били уз мене у овом периоду! Да нисте били тако добри према мени, ко зна где бих био сада – истакао је у свом обраћању Бразилац. 

Нагласио је и да му црвени пасош даје мотивацију да настави борбу до нових заједничких победа.

– Бразилац сам био и заувек ћу бити, али коначно могу рећи пуним плућима да сам и то што већ одавно осећам да јесам - СРБИН – додао је Тијаго Фехејра.

Иначе, овај симпатичан Бразилац данас промовише нашу земљу по целом свету, а креирао је и блог „Бенвиндо а Сервиа“ („Добродошли у Србију“) на којем на португалском језику говори о нашој земљи, људима, обичајима, култури, али и о разним туристичким атрактивностима и лепотама. Део је организације „Србија за младе“ у којем развија омладински туризам у нашој земљи и основао је туристичку агенцију са пријатељима. У интервјуу који је прошле године дао за наш додатак „ТВ магазин“ Тијаго Фехејра је рекао да се и даље сећа осећаја када је први пут стигао у нашу земљу.

– Када сам се вратио кући у Рио де Жанеиро са првог путовања по Србији срце ми је остало овде. Осећао сам се као да треба дуже да будем ту, да откријем шта ту све има да се види. Било ми је много жао што Бразилци и људи у целом свету имају тако лоше мишљење о Србији. Када сам упознао српски народ саосећао сам са вашом историјом, са свим стварима које сте доживели. Онда се родила жеља да промовишем Србију, да променим њен имиy у Бразилу и то сам урадио касније креирањем свог блога. У том тренутку сам схватио да је моје место у Србији - рекао је Тијаго Фехејра.

Његов сународник по пасошу Чарлс Катер слично се осећао кад је добио овај црвени документ. У обраћању у Јутјуб видео клипу Чарлс је рекао да је на српски пасош чекао десет година.

Фото: Čarls Kater, foto: Facebook

– Влада Србије дала ми је држављанство и пасош. Ја сам поносни Србин, сада сам један од вас – рекао је у том клипу Чарлс, у којем је срећну вест поделио са својим пратиоцима.

Додао је да је још 2010. године, од како је у нашој земљи, схватио да је ружна слика која се прави о српском народу у потпуности погрешна. Нагласио је и да Срби имају највећа срца с најдарежљивијим душама које је икада сусрео у више од 45 земаља у које је одлазио. Често у својим излагањима истиче да обожава српску храну, слуша српску музику и да се осећа као Србин. Раније је говорио да би био најпоноснији носилац црвеног пасоша на свету. У видео клиповима неретко говори и о српској историји и позива странце да посете нашу земљу.

Фото: Čarls Kater, foto: Facebook

Чарлс је у Србију дошао након свађе са једним Србином путем друштвене мреже на страници „Ја мрзим Америку”. На препоруку Србина дошао је у Србију како би се уверио у чари наше земље. Након повратка у родну Америку, поново се вратио Србији, а потом и одлучио да кофере остави овде. Често је истицао да су га у Србији посебно одушевили људи. Искусио је живот у Београду и  Зрењанину, али се задржао у Новом Саду где данас ради и живи. Познат је и као ватрени навијач српске репрезентације у свим спортовима. На фејсбук профилу се представља и као Чарлс Кетерић.

Владимир Бијелић

Ђорђе З.
29.06.2020 • 22:31
Какво узбуђење и чему?! Један американац тражио и добио наше држављанство. Браво. Пишете ли веселе чланке о сваком Србину који добије америчко? Зашто не?
EUR/RSD 117.5647
Најновије вести