ТИЈАГО ФЕХЕЈРА Моје место је у Србији

Кажу да леп глас о нама Србима и нашој земљи најчешће и најбоље у свет шаљу странци.
 Tijago Fehejra, Brazilac iz Beograda Foto: privatna arhiva
Фото: Тијаго Фехејра, Бразилац из Београда Фото: приватна архива

Да је заиста тако, доказује нам и харизматични Бразилац Тијаго Фехејра, који је пре девет година у нашу земљу дошао због девојке и заљубио се у Србију на први поглед. Толико да је, и након раскида са том девојком, две године касније пожелео да се у нашу земљу врати, али с делићем свог живота спакованим у кофер у нади да ће баш ту, у малој „земљи сељака на брдовитом Балкану“, пронаћи свој мир и срећу. И успео је. Пронашао је посао, али и нову љубав, а чини се и да је цела Србија његова друга породица. Овај симпатичан младић с осмехом на лицу, позитивном дечачком енергијом и озбиљним трудом и радом данас промовише Србију по целом свету. Будући да је студирао туризам, креирао је блог „Benvindo a Servia“ („Добродошли у Србију“) на којем на португалском језику говори о нашој земљи, људима, обичајима, култури, али и о разним туристичким атрактивностима и лепотама. Део је организације „Србија за младе“ у којем развија омладински туризам у нашој земљи и основао је туристичку агенцију са пријатељима. Стога Тијаго није само промотер наше земље странцима, већ он Србију нуди и Србима. Он је наш и ми смо његови. 

Kада сте схватили да желите да живите овде и јесте ли били уплашени у тренутку када сте са кофером слетели на београдски аеродром?  

– Сећам се и дан данас какав је био тај осећај када сам први пут дошао. Никада пре тога нисам био толико далеко од своје куће и то је био јако чудан, али леп осећај, осећај слободе, а помало и страха због свега што су ми говорили пријатељи и породица мислећи да је овде опасно. Када сам се вратио кући у Рио де Жанеиро са првог путовања по Србији срце ми је остало овде. Осећао сам се као да треба дуже да будем ту, да откријем шта ту све има да се види. Било ми је много жао што Бразилци и људи у целом свету имају тако лоше мишљење о Србији. Када сам упознао српски народ саосећао сам са вашом историјом, са свим стварима које сте доживели. Било ми је невероватно да и после свега лошег што сте доживели и даље цео свет мисли лоше ствари о вама. Онда се родила жеља да промовишем Србију, да променим њен имиџ у Бразилу и то сам урадио касније креирањем свог блога. У том тренутку сам схватио да је моје место у Србији.

Kолико је било тешко привићи се на другачији начин живота, климу, храну, језик, људе…?

– Нисам доживео велики културни шок када сам дошао у Србију. Овде се  осећам увек добродошло, српски народ је топао, људи су овде јако гостопримљиви као да су Бразилци. Увек сам се осећао као да сам међу својима. Храна је мало другачија, морао сам да се навикнем на купус, који се код нас не једе уопште. У Бразилу нема ајвара, кајмака и доста тога. Све су то била лепа изненађења. Највећи проблем је дефинитивно био језик. Када ме људи данас чују не могу да верују да сам из Бразила, што ми је изузетна част. Када сам тек почео да учим српски деловало ми је као немогућа мисија. Ни дан-данас ми није јасно како сам успео да га научим. Зима је овде била исто новост јер у Бразилу зимске температуре најниже дођу до плус 15 (смех). Овде сам доживео прве праве зиме, први пут сам се санкао, скијао, научио да клижем. Уживао сам у свему томе, и данас се радујем кад видим снег, тако да мени таман одговара клима овде јер имате сва годишња доба. Врло ми прија Србија и много сам срећан овде.  

Постоји ли нешто што вам се у Србији не допада?

– О, па наравно да постоји, не може све да буде савршено (смех). Људи у Србији, рецимо мисле да је овде најгоре, што уопште није истина. Друга ствар је старомодан менталитет код доста људи, који мисле да мушкарци не могу да помажу у кући, не могу да чувају децу, да кувају, да су сви они папучари (смех). Не свиђа ми се ни то што се у Србији пуши свуда. То је велики шок свим Бразилцима који дођу.

У чему је тајна Србије и како је на свом блогу представљате Бразилцима?

– Тајна Србије је у томе што је непозната, а крије изузетне природне лепоте, преукусну храну и невероватно добре људе. У Србији се осећа тај ефекат изненађења. Гости када дођу овде не знају тачно шта да очекују и често мисле да ће им бити безвезе, међутим, када виде каква је Србија увек се одушеве и буде им  жао што нису остали дуже. Трудим се да на свом блогу то и покажем Бразилцима, што уопште није лако, али имам невероватну екипу која ми помаже и кроз видео снимке, текстове, фотографије покушавамо да им објаснимо да Србија није опасна, да је невероватно лепа, да су Срби изузетно гостопримљиви и да свакако вреди доћи у Србију. Свима кажем: „Дођите у Србију и спремите се за најлепше изненађење у вашем животу“.

Испуњен љубављу сваког дана

Има ли тешких тренутака за вас у туђини? Где је ваше срце на крају свега? У Бразилу или у Србији?

– Наравно да има тешких тренутака и то је оно што се не види на друштвеним мрежама. То су тренуци када ми недостаје Бразил, породица, пријатељи из детињства. Заиста сам много везан за своју породицу, много волим своју земљу и свој град Рио де Жaнеиро, али у Србији сам срео људе који су данас као моја породица. Овде имам своју дивну вереницу с којом се надам да ћу имати дуг заједнички живот. Овде сам направио посао који је добар, не само за мене, већ и за целу Србију и регион. Овде добијам невероватну количину љубави од Срба сваког дана са свих страна. То све чини да мој боравак и живот буду врло испуњени. Када бих сада решио да се вратим у Бразил Србија би ми недостајала, као да је моја родна земља. Данас не могу да живим без Србије. Сва срећа имам могућности да одем у Бразил, трудим се макар једном годишње. Толико сам повезан за Србију, да не бих могао да је оставим.

Фото: Фехејра : Толико сам повезан за Србију, да не бих могао да је оставим Фото: приватна архива

Да ли је било странаца који су због вас и ваше љубави ка Србији коју делите с другима, дошли у нашу земљу?

– Јесте, имам ту срећу да је данас мој блог један од главних извора информација о Србији међу Бразилцина, иако у почетку ни моја мајка није хтела да га чита, а пријатељи ми говорили да је то губљење времена. Нико ме није подржавао. Има доста људи који су планирали неко путовање и наишли на мој блог, Инстаграм и Јутјуб налог и због свега што су видели су ми рекли да су због мене дошли у Србију, а после ми се захваљивали. То ми је невероватна част да имам прилику да представљам Србију мојим Бразилцима и да некако спојим та два народа. 

Шта бисте ви, као неко ко се бави туризмом, понудили странцима, а шта домаћим туристима у Србији?

– Увек стављам акценат на природне лепоте. Србија је невероватна земља по том питању. Домаћим туристима се трудим да покажем да за мале паре могу да путују негде, да побегну из града, да оду на неку планину, негде где је невероватна природа. Да уместо да троше паре у неком клубу, кафићу, кафани где иду сваки дан, дају мало новца на то да изађу и упознају нова места и људе, а Србија пружа невероватне прилике за то. И странцима исто тако нудим природне лепоте, а уз то, увек се трудим да на својим програмима укључим најобичније људе, односно, контакт са њима. Па када год можемо одемо у неко село, било које, онда ту шетамо, причамо са људима на улици, а врло често се дешава да се ти људи одушеве што су Бразилци дошли у њихово село, па нас зову да дођемо код њих, служе нам ракију, храну, прави се невероватан спонтан скуп и то је нешто што не може да се планира нигде. У Србији се дешава то где год идемо.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести