ДАНАС ЈЕ СВЕТСКИ ДАН ТИРАМИСУА Најтраженији италијански слаткиш права је ЕНЕРГЕТСКА БОМБА Ево шта вам је потребно од САСТОЈАКА по оригиналној рецептури из Тревиза (ФОТО)

Сваке године, 21. марта обележава се Светски дан тирамисуа, посвећен италијанском специјалитету од кафе, кекса и маскарпонеа, познатом као Дан тирамисуа.
t
Фото: pixabay.com

Тирамису значи "Подигни ме" и долази из дијалекта који се користи око Тревиза.

Тирамису (са акцентом на У) пета је најпознатија италијанска реч на свету и прва када се говори о слаткишима. Најтраженији је слаткиш у италијанским ресторанима, као и у супермаркетима у пакету за једну особу. Сваке године се прода више од 1,1 милион килограма за 14 милиона евра.

Према подацима Министарства пољопривреде и прехрамбених ресурса, тирамису је прехрамбени производ пореклом из региона Фриули Венеција Ђулија, а овај регион је званично признат 2017. године. Међутим, до данас се регион Венето и Фриули Венеција Ђулија „свађају” коме заправо припада тирамису.

Фото: pixabay.com

Рецепт Академије Тирамису из Тревиза

Потребно је (за 6 до 8 особа):

- 300 г маскарпонеа,

3 жуманцета,

90 г шећера,

пишкоте,

кафа,

горак какао у праху.

Припрема:

Умутити жуманца са шећером. Мешати смесу са маскарпонеом док се не добије мекани крем. Умакати пишкоте у кафу и стављати у тепсију, па прелити кремом.Све ово поновите тако да крем остане на врху. Оставите у фрижидеру најмање десет сати. После тога поспите горким какаом и послужите.


Фото: pixabay.com

У покрајини Венето и даље тврде да је тирамису локални производ, рођен у околини Тревиза, а то мисле и многи познати италијански посластичари.

Постоје разне легенде везане за настанак тирамисуа, а прва прича да је то народни традиционални рецепт сељачких породица из области Тревиза који су болесницима и деци давали  "sbatudiun", што је ништа друго до умућено жуманце са шећером коме је додат маскарпоне.

Друга теорија је да је слаткиш настао у области Сијене у 17. веку под називом Војводова супа, јер је у супи било кекса и маскарпонеа. Неки верују да је први слаткиш који се једе кашиком вероватно била енглеска супа настала између Фераре и Ређо Емилије у 18. веку.

Друге легенде говоре да је настао у једној јавној кући тридесетих година када је власник веровао да има афродизијачку моћ и нудио га клијентима који су ту долазили свако вече, као и да потиче из ресторана Рома који се налази у Толмецу (Удине).

Ресторан је педесетих  година нудио десерт тирамису на бази бисквита, крема од маскарпонеа, јаја, шећера и какаа. Тирамису носи то име јер је енергетска бомба.

Дневник/РТС

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести