ХТЕО ЈЕ И МУЗИКУ БЛЕК САБАТА: Наследници Доне Самер тужили репера Кање Веста због крађе хита "I Feel Love"

ЊУЈОРК: Наследници покојне америчке певачице Доне Самер поднели су калифорнијском савезном суду тужбу против реп звезде Ye (Кање Вест) и Таја Дола Сајна, тврдећи да су музичари „одлучили да једноставно украду” њену песму "I Feel Love", и користе је без дозволе на заједничком албуму "Vultures".
kanje vest jutjub
Фото: Youtube Printscreen

У тужби коју поднео Брус Судано, удовац Доне Самер и извршитељ њеног тестамента, наводи се да је музички дуо користио "препознатљиве" делове песме Доне Самер у песми "Good (Don’t Die)", иако је њихов захтев одбијен због Вестове "контроверзне прошлости", преноси Гардијан.

Вест и Тај Дола Сајн затражили су да користе "I Feel Love" у јануару, пре објаве албума Вултурес 10. фебруара.

Наследници Доне Самер су одбили захтев, указујући на огромну комерцијалну вредност композиције "I Feel Love", али и на потенцијалну деградацију наслеђа певачице.

"Задужбина Доне Самер настоји да заштити вредну интелектуалну својину... од било каквог јавног удружења са негативним публицитетом", стоји у тужби.

Додаје се да су Вест и Тај Дола Сајн тада тражили дозволу преко Universal Music Group, али је њихов захтев поново одбијен.

"Суочени са поновљеним одбијањем, Вест и саоптужени су покушали да заобиђу ову блокаду тако што су направили неовлашћену интерполацију. Они су користили иконичну мелодију песме као удицу за своју песму која крши ауторска права и у суштини поново снимили моментално препознатљиве делове песме 'I Feel Love' користећи певача који звучи слично Самер, са малим изменама у тексту (такође урађено без дозволе)", наводи се у тужби.

Наследници америчке диско певачице напомињу да је тужба „више од пуког пропуста тужених да плате одговарајућу накнаду за коришћење туђе музичке имовине".

"Реч је такође о правима уметника да одлучују како ће се њихова дела користити и представљати јавности, као и о потреби да се спречи било ко да једноставно краде креативна дела када не може да обезбеди право да их користи на законит начин", истиче се.

Кање Вест је био суочен и са другим проблемима пре објављивања албума "Vultures".

Певач Ози Озборн је рекао да није одобрио Весту да користи музику Black Sabbath "јер је антисемит и многима је изазвао неизрециву бол у срцу". 

Yе, који је легално променио име из Кање Вест 2021. године, изазвао је гнев 2022. низом антисемитских објава на друштвеним мрежама, што је довело до раскида сарадње са бројним брендовима и пословним партнерима, укључујући Адидас, Гап и друге.

EUR/RSD 117.0764
Најновије вести