Лепа Брена: „Музика нема пасош“

Оригиналност, ванвременски хитови, лепота и професионалност красе певачицу Фахрету Живојиновић, која пуних 36 година увесељава народе широм бивше Југославије, али и далеко ван њених граница.
d
Фото: Youtube Printscreen

Њена двојница и бренд – Лепа Брена постала је и остала вољена и цењена музичка дива која својом музиком брише границе. Управо је Лепа Брена прва певачица која је снимила филмске спотове, глумила у три филма, певала два-три концерта дневно и приређивала спектакле широм земље. Иако данас доста опуштенија, са богатим кредибилитетом који је у музици оставила, Брена са истим жаром пева своје највеће хитове, осмишљава своје наступе и студиозно припрема нове албуме, трагајући за новим изразом, али тако да остане аутентична својој публици.

Од најстаријег „Чачка“, до најновије „Срећне жене“, сваки стих њених хитова публика пева у исти глас, а тако ће верујемо бити и 22. јуна, када ће Лепа Брена након пет година поново запевати пред новосадском публиком и то на 12. „Тамбурица фесту“ на Петроварадинској тврђави. Певачица ће први пут имати прилику да неке од својих највећих хитова изведе уз пратњу војвођанских тамбураша, који ће на посебан начин украсити њене песме које ће „последња Југословенка“, како је често називају, извести те вечери у нешто другачијем аранжману. Певачица није желела да нам открива које ће то песме отпевати у „војвођанском маниру“, али је гарантовала добар провод и атмосферу. Како је и сама рекла, унапред је врло узбуђена јер је Нови Сад за њу посебан град који је изнова враћа у прошлост, у време када је у хотелу „Парк“ са својим чувеним бендом „Слатки грех“ певала и започела своју каријеру.

„Овај наступ ми заиста много значи јер знам колико је војвођанска публика топла и мила. Често сам слушала тамбураше, јер их приватно волим, а и свиђа ми се неговање етно музике на овај начин. Свака земља негује своју музику, па и ми, наравно, треба то да чинимо. Драго ми је што ће публика на „Тамбурица фесту“ заиста имати прилику да чује и младе тамбураше који свирају композиције у њиховим аранжманима“, рекла нам је певачица на недавно одржаној конференцији за новинаре, на којој је у аутентичној и правој војвођанској атмосфери у чарди „Аркањ – На крај света“ у Ковиљу рекла да музика спаја људе, да је она птица која прелеће границе и да нема пасош.

Певачица се, сумирајући сећања на време када су настали неки од њених хитова, нашалила да ће на „Тамбурица фесту“ уместо „Удри Мујо у тарабе“ певати „Удри Мујо у тамбуре“.

„Та песма је настала да би се убацила у филм „Хајде да се волимо“ и ја сам била њен велики противник. Међутим данас ми је веома драго што сам је снимила. Мислим да јој је Гидра Бојанић дао феноменалан печат и да је она заживела управо захваљујући том филму. Ниједан свој концерт данас не могу ни да замислим без тих песама „зезалица“, како волим да их зовем. Људи схватају да се ми кроз њих шалимо“, објаснила је Лепа Брена.

Фото: Youtube Printscreen

Управо су те песме „зезалице“ попут „Удри Мујо“, „Ситније, циле, ситније“, „Маче моје“ и друге за оно време када је Лепа Брена као бренд и настајала, биле помало безобразне, али како нам је певачица још прошле године у интервјуу испричала, била је слободна да пева шкакљиве текстове. Они су, како је тада рекла, за оно што се данас пева, чиста поезија. Била је оригинална и пре 36 година, а и данас је – јединствена, страствена у ономе што ради и права сензација  за којом се окрећу и старији и млађи.

Како је у својој нумери давно отпевала стих: „Ја сам само нежна жена, а свака жена тајну носи“, чини се да је њена двојница и њено „друго ја“ које у себи носи, управо њена тајна. „Лепа Брена“ је мистични вео који Фахрета Живојиновић набаци на себе током два, три сата колико наступа на сцени, а онда, када скине шљокичави костим, враћа се свом једноставном животу и ужива у улогама мајке, сестре, тетке, баке...

„Свака моја улога је саставни део мозаика моје личности. Испуњена сам као супруга, сестра, ћерка, тетка, мајка, бака и као неко ко ради свој посао. Верујте ми да ми је сваки тај сегмент и био потребан јер од било чега да се уморите можете да побегнете у другу улогу која вам је потребна“, испричала нам је певачица и додала да је много лепше када имамо десет одсто себе које нам увек испуне и срце и душу.

„Прочитала сам негде да је Бог изабрао певање као најдражу уметност од свих других. За мене је певање и комуникација са мојом публиком, стварање нових песама и креирање један веома добар терапеутски моменат. Све што ми је можда тешко на души ја кроз певање разменим и поделим“, обаснила је Лепа Брена и подсетила нас да се она на сцени смеје, плаче, али и пада, и да је та врста искрености људима данас и потребна.

Она се, како каже, никад боље није осећала у свом животу. Па се тако са осмехом на лицу присећа своје прошлости, открива планове о новим песмама и пројектима, али и о унуку њеног супруга Слободана Живојиновића који је обрадовао њихов дом. Признаје да сви у породици једва дочекају свој ред да причувају наследника Бобиног сина из првог брака. Ипак, није се дуго задржавала на причи о приватном животу па нам је за крај открила да и не размишља о одустајању од каријере.

„Припадам категорији вредних особа и не признајем да су године препрека да се бавите собом и да радите још увек неки посао. Разумем шта значи шоу бизнис, али нећу се никада предати малициозном стилу живота и комуникацији. Подржавам све жене да се осећају добро без обзира на то колико година имају и да знају да су увек добре, вредне, лепе и паметне, а исто тако не прихватам никакав антагонизам против мушкараца. Треба једни другима да дајемо подршку, да се волимо и да се поштујемо“, закључила је певачица уз осмех и заказала нам следеће виђење и дружење на Петроварадинској тврђави, када ћемо поново уживати у Лепој Брени и њеном „слатком греху“.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.2999
Најновије вести