Нова правила на Евросонгу, публика већински одлучује победника

БЕОГРАД: Такмичење за песму Евровизије проширило је гласање на своју глобалну публику и смањило улогу жирија, након нерегуларности у гласању на овогодишњем Евросонгу, преноси Гардиан.
s
Фото: Youtube Printscreen

У најдиректнијим променама правила у 67 година дугој историји такмичења за песму Евровизије, победничку песму бираће гледаоци широм света, у комбинацији са жиријем музичких професионалаца.

Оваква одлука организатора глобално популарног музичког такмичења је резултат анализе нерегуларности у гласању на овогодишњем такмичењу.

Жирији, међутим, неће бити укључени у то како се бирају земље и за полуфинале и за финале, које ће се се одржати у Ливерпулу следеће године.

О земљама које се квалификују у полуфинале и финале такмичења које ће се следеће године одржати у Ливерпулу одлучиваће само гласови гледалаца.

Промене, које је одобрила референтна група такмичења, уследиле су након што су идентификовани "неправилни обрасци гласања" у гласању националног жирија из шест земаља. Као резултат тога, гласови жирија су уклоњени из Азербејџана, Грузије, Црне Горе, Пољске, Румуније и Сан Марина.

EUR/RSD 117.2146
Најновије вести