Принц Хари жали што неће моћи да служи краљици

ЛОНДОН: Принц Хари, војвода од Сасекса, изразио је "велику тугу" у недељу увече током првог јавног обраћања откако је Бакингемска палата најавила да ће се он и његова супруга Меган одрећи титула и неће представљати краљицу као чланови краљевске породице.
hari, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)

"Велика Британија је моја домовина и место које волим. То се неће никада променити", започео је принц Хари свој говор.

Он је истакао њихова одлука није донесена олако, већ да су месецима разговарали о томе, преноси ЦНН.

Како је рекао, можда некада није доносио праве одлуке, али у овом случају, како наводи, није постојала друга опција.

"Надали смо се да ћемо после ове одлуке моћи да наставимо да служимо краљици и заједници и да ћу обављати своје војничке дужности, али све то без коришћења финансијских средстава", рекао је Хари додавши да то, нажалост, није било могуће.

Почевши говор у централном Лондону на пријему за прикупљање средстава за Сентебале, добротворну организацију коју помаже деци која живе са ХИВ-ом у јужној Африци, рекао је рекао да ће увек имати "изузетно поштовање према својој баки, његовом главном команданту", преноси ББЦ.

"Прихватио сам ово, знајући да то не мења ко сам или колико сам посвећен", рекао је принц Хари.

Говорећи о притисцима краљевског живота и медијској пажњи, војвода је рекао да се плашио да ће његова жена постати жртва "истих моћних сила" које су довеле до смрти његове мајке Дајане 1997. године у Паризу.

Принц Хари и његова супруга Меган Маркл објавили су почетком јануара да одступају са позиција које уживају чланови краљевске породице, што је краљица Елизабета II прихватила.

Они више неће моћи да користе титулу "краљевско височанство", а изгубили су и право на кориштење јавних средстава која су трошена за краљевске дужности тако да ће војвода и војвоткиња од Сасекса вратити пореским обвезницима 2,4 милиона фунти утрошених за обнову њиховог дома.

EUR/RSD 117.5755
Најновије вести