ПОНОВО РАДЕ ГЛУМЦИ Ужурбано се снима и после короне

Након што је завршено ванредно стање, током којег су глумци, редитељи и продукције утихнуле на два месеца, снимања многобројних серија и филмова могло је да се настави пуном паром.
р
Фото: Гордан Јовић

Тако су средином маја пали први кадрови нових епизода серије „Игре судбине” а након тога и пројекта „Тате” у „СМАРТ медија” продукцији, које гледамо на „Првој” телевизији. Екипе серија раније су снимиле епизоде које је публика гледала током ванредног стања, тако да пауза у емитовању није ни било.

Глумац Стеван Пиале, који у серији „Игре судбине” игра Луку Каначког, за „Дневник” каже да је атмосфера на сету након пандемије коронавируса чак и боља него што је била, јер су се сви одморили и напунили батерије, а мало, како објашњава и ужелели снимања.

– Иако сам један од оних којима је ова пауза прилично пријала, морам да признам да сам се у једном тренутку ужелео и колега и снимања – прича Стеван Пиале за „Дневник”. – Изгубили смо мало на рутини можда, али смо дефинитивно добили на свежини што је, мислим, и важније. Ситуација са мерама је мало шизофрена, јер у једном тренутку носиш маску у просторији где има пет људи, а онда у студију у ком има 50 људи мораш да скинеш маску, јер снимаш, али тако је свуда. Продукција је обезбедила максималне услове и урадили су све што је до њих. Колико год се придржавао прописаних мера и дистанце, у сценама љубљења, на пример, та дистанца нестане.

Како каже Пиале, његова супруга, која је иначе пред порођајем, отишла је у Ваљево, па сада глумац више нема страх да ће некога да зарази, због чега му је много лакше. Шушка се да ће серија „Игре судбине” доживети 230 епизода, а потом и наставак у другој сезони, али Стеван за „Дневник” истиче да ни сам не зна да ли је то тачно, јер продукција још увек званично није потврдила тај податак.

– Видећемо и докле ће Жарко Јокановић имати инспирације да нам овако запетљава животе у серији – каже Пиале и обећава да ће нове епизоде бити узбудљиве, те додаје да се и сам повремено изненади када чита сценарио за нове епизоде.

Фото: Александар Крстовић

Из те продукције су раније најавили да ће на оба њихова пројекта бити доста снимања напољу а и време им иде на руку. Осим тога, снимања у кафићима и улицама се обављају на довољној физичкој удаљености, а избегаваће да ангажују већи број статиста, како на сету не би било превише људи. У њиховој серији „Тате” у међувремену дошло је до мале промене, па ће уместо хрватског глумца Филипа Јуричића улогу Петра играти Милан Калинић. Продукција још увек није званично објавила тај податак, али се на друштвеним мрежама појавила фотографија са снимања на којој је, уз познату екипу и познати комичар.

И глумци серија „Преживети Београд” и „Црвени месец“ које се емитују на „Пинк“ телевизији, могли су да наставе снимање. Последња клапа „Црвеног месеца” пала је прошле недеље, а финалне епизоде гледамо већ од ове седмице на ружичастој ТВ. Упркос двомесечној паузи због ванредног стања, екипа која је радила на овом пројекту, веома се брзо вратила у рутину, те је снимање успешно приведено крају и то сценом венчања главних јунака, Софије Баумен и Николе Станимировића. Из продукције наводе да, иако је цела екипа испред и иза камере са сетом дочекала тренутак када ће снимање овако значајног пројекта бити завршено, ипак је преовладало задовољство због добро урађеног посла, испуњених очекивања гледалаца и због тога што је „Црвени месец” добио завршницу какву заслужује.

Жељко Митровић каже да их је коронавирус спречио да се епизоде емитују у континуитету, али да је екипа успела да приведе крају снимање сезоне и најавио наставак у виду серије „Југословенка” која ће бројати чак 140 епизода.

– Могу да кажем да сам веома задвољан и срећан због успеха који је серија доживела, јер су све епизоде имале веома високе рејтинге. У овој екипи са Романом као редитељем и извршним продуцентом настављамо и у серији „Југословенка” – објашњава Митровић. – Очекујем поново високу гледаност, можда чак и већу од „Црвеног месеца”. Оно што је мени било најзанимљивије јесте управо то, што смо тражили начин да укомбинујемо тај мелодрамски моменат и политички трилер, комбинација жанрова је била највећи изазов – рекао је Жељко.


Бројни наслови до краја године

Ускоро нас очекује и премијера раније снимљеног филма „Име народа” о Светозару Милетићу, али и „Хотел Београд”, који ће доживети свој биоскопски живот, након што је због ванредног стања његова дистрибуција одложена. Милош Биковић ће снимати и други део филма Јужни ветар, али ће једну од улога тумачити и у филму „Кошаре” уз Жарка Лаушевића. Осим тога, најављено је и снимање мноштво нових ТВ серија. Тако ће Драган Бјелогрлић у сарадњи са Жељком Јоксимовићем и Банетом Обрадовићем већ идућег месеца почети снимање серије о Томи Здравковићу. Може се претпоставити да ће она бити емитована на Жељковој телевизији К1. Снима се и серија „Камионyије 3”, а најављено је и снимање прве српске хорор серије „Црна свадба”, као и серије о медицинарима, чији је радни назив „Јесење кише”. Нове серије и филмови требало би да буду приказани с јесени или почетком године.


Међу пројектима чије је снимање прекинула пандемија коронавируса нашла се и телевизијска серија „Каљаве гуме“, у режији Миодрага Ћертића, која ће се емитовати на РТС-у. После скоро три месеца паузе, снимање је настављено. У питању је романтична комедија од десет епизода, инспирисана мајкама чија деца одлазе у иностранство. Радња серије одвијаће се и у Калифорнији, па ће екипа серије причекати извештаје након чега ће одлучити када ће почети снимање на другом континенту.

Иначе први је лед пробио Здравко Шотра који је још током ванредног стања уз посебне дозволе почео да снима прве кадрове за филм и серију „Каљ” о Александру Карађорђевићу, коју би требало да гледамо на „Новој С”. Шотра екранизује књигу Вука Драшковића „Александар од Југославије“, а филм и серија ће се бавити односом Карађорђевића и Живојина Мишића, до његове смрти 1921. године. У том остварењу Краља Александра Карађорђевића игра Љубомир Булајић, а његову супругу, краљицу Марију, играће Тамара Алексић, која је играла Ленку Дунђерски у Шотрином филму „Санта Мариа делла Салуте”. Војводу Живојина Мишића играће Жарко Лаушевић, који је тумачио улогу Милоша Обилића у Шотрином историјском спектаклу „Бој на Косову“. Овога пута чувени редитељ му је дао прилику да сам одабере улогу јер је, како је рекао, он глумац његових старих подела.

Владимир Бијелић

 

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести