Американци најнесрећнији у последњих 50 година

МАЈАМИ: Људи у САД данас су најнесрећнији у последњих 50 година, показало је истраживање на Универзитету у Чикагу.
Majami, SAD Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Откривено је да само 14 одсто одраслих Американаца каже да су веома срећни, што је мање од 31 одсто који су то тврдили 2018. године. Те године, 23 одсто је рекло да су се често или понекад осећали изоловано последњих недеља. Сада, 50 одсто то каже, преноси АП.

Истраживање, спроведено крајем маја, наставак је студије која траје већ скоро пола века и прикупља податке о ставовима и понашању Американаца барем сваке друге године од 1972. Проценат оних који се сматрају веома срећнима никада није био испод 29 одсто у тој анкети.

Данас је јавност мање оптимистична у погледу побољшања животног стандарда за нове генерације него што је то био случај у последњих 25 година. Само 42 одсто Американаца верује да ће животни стандард њихове деце бити бољи када дођу у њихове године, док је 2018. године то сматрало 57 одсто испитаника.

Отприлике двоструко више Американаца рекло је да су усамљени у поређењу са 2018. годином, што није изненађујуће имајући у виду мере изолације у покушају да се обузда ширење корона вируса, а такође је дошло до пада задовољства друштвеним активностима и везама, преноси агенција.

У поређењу са 2018. годином, скоро дупло више Американци каже да су понекад или често осећали недостатак дружења (45 одсто према 27 одсто) и да су се осећали изостављеним (37 одсто према 18 одсто) у последње четири недеље.

Већина интервјуа у новој анкети је завршена пре смрти Џорџа Флојда, која је довела до протеста широм САД и глобалној дискусији о расизму и полицијској бруталности, придодајући осећају стреса и усамљености с којима су се Американци већ суочавали због епидемије корона вируса, закључује АП.

EUR/RSD 117.3161
Најновије вести