ББЦ: Коронавирус - зашто су неке расне групе рањивије?

ЛОНДОН:  Коронавирус не поштује границе, али он не погађа подједнако све групе људи. Разни фактори утичу на рањивост различитих група, указује ББЦ и наводи да неке од неједнакости укључују расу.
korona pixabay
Фото: pixabay.com

У Чикагу су 72 одсто људи који су од почетка априла умрли од корона вируса били црнци, иако црна раса чини само трећину становништва у граду.

У Великој Британији, од 1.249 пацијената са потврђеним Цовид-19, њих 35 одсто нису били белци, а у Енглеској и Велсу, према последњем попису становништва, они који нису белци чине 14 одсто становништва.

ББЦ као први разлог зашто су поједине расе више погођене вирусом наводи неједнакост у висини дохотка. У многим већински белим земљама попут САД-а, људи из других етничких и расних група имају мањи приступ економским ресурсима, односно мање зараде.

Чак и пре пандемије корона вируса, 91,1 одсто домаћинстава у Јужној Африци које су угрожене глађу чинили су црнци, иако белци чине 7,9 одсто становништва.

У САД, на пример, Афроамериканци имају већу вероватноћу да оболе од дијабетеса, срчаних болести и хипертензије, који слабе плућа и имуни систем, а људи који имају та обољења вероватније ће развити тешке симптоме Цовид-19.

ББЦ указује да то значи да су одређене групе више погођене економским последицама корона вируса.

Економска неједнакост није једино што више погађа одређене групе. ББЦ наводи да несразмерно велики број домаћинстава етничких мањина у Северној Америци и Европи живи у близини депонија, а да су школе са високим уделом мањинских ученика смештене у близини аутопутева и индустријских локација, што, такође, утиче на здравље респираторних органа.

Осим тога, широм света су одређене расне и етничке групе непропорционално заступљене у ризичним професијама.

На пример, 26,4 одсто особља за транспорт у Лондону је из мањинских заједница, а у САД пољопривредници су често мигранти из Латинске Америке и није им обезбеђена сигурност у раду јер је тешко осигурати физичку дистанцу на пољима и изолацију у камповима за пољопривредне раднике, навои ББЦ.

Разлике у становању такође чине да су различите групе различито погођене корона вирусом. Пренатрпаност вероватно утиче на то колико је нека група рањива.

Резултати једног истраживања показују да је у Најробију 85 одсто испитаника рекло да немају место у свом дому да изолују болесну особу, а да њих 82 одсто не би могло да остане код куће 14 дана, углавном због губитка прихода. Такође, 37 одсто испитаника тешко би могло да пере руке често, због недостатка воде.

На рањивост одређених група утичу и језичке баријере, наводи ББЦ и указује да је у почетку пандемије корона вируса већи део упутстава здравствених установа био на доминантним језицима.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести