БЈУТИ РУТИНА МАРИЈЕ АНТОАНЕТЕ Ових пет правила за лепоту се и данас поштују

После умивања, Марија Антанета би на кожу нанела тонер, направљен од винове лозе.
б
Фото: Pixabay.com

Многи француску краљицу Марију Антоанету углавном памте по познатој изјави: "Ако немају хлеба, нека једу колаче", иако је она заправо никад није изговорила. Али истина је да је Марија Антоанета доста времена проводила негујући се. Ово је пет правила за лепоту којих се Марија Антоанета придржавала, а која су актуелна и у 21. веку.

1. Осећања изразите шминком

Француска аристократија 18. века уживала је у луксузу. Одећа је била кичаста и скупоцена, а шминка веома упадљива.

Чланови високог француског друштва лице су бојили белом бојом, наносили црвени руж на усне и образе, а жене су на лицу цртале младеже у облику срца, звезда или месеца.

Сваки младеж имао је посебно значење - уколико би жена на своме образу имала нацртано срце, био би то јасан знак да је заузета, док би облици нацртани у близини очију значили да ју је обузела пожуда.

Антоанета је била позната по цртању младежа у близини усана, што је значило да жели пољубац.

2. Нигде без парфема

С обзиром на то да у целом Версају за време владавине Марије Антоанете нису постојали тоалети, читав дворац заударао је на неугодне мирисе.

Како би своје одаје одржала свежим и миришљавим, Антоанета је тражила да се спаваћа соба свакодневно испуни свеже убраним цвећем и миришљавим цветним уљима. Наводи се да је највише уживала у мирису ружа, јасмина и тубероза, док јој је најдражи био цвет поморанџе.

Владарка је била толико залуђена цветним мирисима да је чак и за време свог боравка у тамници, док је чекала јавно погубљење гиљотином, са собом имала бочицу парфема који је за њу створио познати француски произвођач парфема Жан-Луј Фаржон.

3. Придржавајте се своје рутине за лепоту

Изненађујући ритуал ког се краљица Француске стриктно држала било је умивање чудним препаратом по имену "козметик де пижон", чији је један од састојака био и пржени голуб.

Иако је оригинални рецепт остао тајна, спекулише се да је препарат подсећао на данашње тонике за лице, јер се састојао од пецива и комадића пржених голубова, који су уклањали мртве ћелије коже, као и од сока љиљана, диња, краставаца и лимуна, који благотворно делују на кожу.

После умивања на кожу би нанела тонер у облику капи "шарм", направљен од винове лозе.

За крај рутине Антоанета је на лице стављала маску од коњака, млека и једног јајета, коју чак и данас користе бројне Парижанке.

4. Решите се стреса миришљавим купкама

Иако је истина да у време монархије редовно купање није било тако често, Марија Антоанета је у купаоници у својим одајама сатима лежала и уживала у опуштајућим купкама.

Историчари тврде да је у купке најчешће стављала пињоле, семенке лана и слатке бадеме, којима је радила пилинг.

5. Водите рачуна о коси

Из историје је знамо са огромном седом периком на глави, али најпознатија владарка је имала предивну косу са плаво-наранџастим локнама.

Антоанета је за здравље и сјај косе наносила хидратантне маске направљене од ђумбира, пише "Вог".

Информер.рс/ Дневник

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести