Четири и по деценије Рубикове коцке: Магична играчка која је опчинила свет

За четири и по деценије магична Рубикова коцка коју је измислио мађарски професор архитектуре Ерне Рубик из Будимпеште, постала је толико популарна да се за њу зна и у најзабитијим крајевима света.
r
Фото: Pixabay.com

Рубикова коцка настала 1974. године оригинално названа Бивеш коцка или Магична коцка, назива се и Мађарска коцка, али осим ње из проналазачке баштине Ернеа Рубика познати су Рубикова змија и Рубиков сат. 

Прве Рубикове коцке су направљене 1977. године, када су се и појавиле у продаји у Будимпешти, а три године касније уследило је представљање  на сајмовима играчака у Лондону, Њујорку, Паризу и Нирнбергу. Магична Рубикова коцка је убрзо све надмашила  јер је постала најпродаванију играчка на свету, пошто је већ до 2005. продата у преко 300 милиона примерака.

Мада су се многе генерације занимале склапањем 26 мањих пластичних коцкица које се врте око средишњег језгра коцке, да би дошли до циља - да свака од шест страница које чине коцку у решеном облику буду различите боје, порекло коцке није се одвише запамтило.

Творцу магичне коцке која је опчинила свет требало је месец дана да је први пут сложи. Рубик се занимао за покрет и трансформација у простору, што је допринело да изнедри занимљиву играчку, која је постала много више од обичне играчке.    

Директорка Колегијума Хунгарикум, Одељења за културу Амбасаде Мађарске у Београду Клара Сентђерђи признаје да Рубикову коцку никада није сложила, али да су одлучили да је поводом 45-годишњице од њеног настанка представе млађим нараштајима широм Србије.

- Моја генерација се још добро сећа и знамо да је Магична коцка мађарског порекла. Творац коцке Ерне Рубик се добро држи, хвала богу још је са нама, али се помало заборавило да је коцка мађарска и мислим да је сада потребно да се поново укаже на то, а уједно да је представимо млађој генерацији - каже Клара Сентђерђи.

Дан Рубикове коцке у четвртак је приређен у Образовно културној установи “Кнеса” у Кањижи, што је друга промоција, након Чачка где је одржана прва. Клара Сентђерђи додаје да их је велико интересовање у Чачку охрабрило да се настави у Кањижи, те да ће сличних скупова бити и у другим местима.

- Знам да је Рубикова коцка свуда у свету позната, од Токија до Мексика у шта сам се уверила јер сам имала прилике пуно да путујем, али готово нико не зна да је то мађарска коцка. Учесник тих представљања је шампион Србије у брзини склапања Рубикове коцке Алекса Радовановић, а уз представљање приређују се такмичења оних који коцку већ умеју да сложе и оних који коцку први пут узимају у руке - објашњава Клара Сентђерђи.  

Првак Србије у склапању Рубикове коцке 19.годишњи студент програмирања Алекса Радовановић из Београда испричао је да је коцку почео да склапа у априлу 2015. године, није имао неки посебан повод, него ју је видео на Јутјубу и деловала му је јако занимљиво, па ју је купио и пожелео да се опроба.

Фото: М. Митровић

- Првог дана требало ми је готово четири сата да склопим све коцкице, али после сам брзину постигао упорним вежбањем. На званичном такмичењу рекорд ми је 8,23 секунде, док за обичну коцку код куће постижем време од 5,13 секунди. На такмичењима иде мало спорије због треме и што тада има у просеку око 15 покушаја, док код куће може у опуштенијој атмосфери много више да се проба, а такмичења су само неколико пута годишње. У свету има много бржих од мене и још не могу да се поредим са најбољим светским играчима, али успех је и то што сам најбољи у Србији - поносан је Алекса Радовановић, напомињући да је потребно неколико година тренинга да би се достигао завидан виши ниво брзине склапања Рубикове коцке.

Радовановић указује да свака комбинација боја на коцки може да се сложи у највише 20 потеза, што је понато и као Божији број. Сматра се да колико год да се коцка разложи на било који начин, може да се врати у сложено стање са овим бројем потеза.. 

Такмичења у Србији се приређују само два пута годишње, а широм планете где је Рубикова коцка популарна одржавају се сваке недеље. Прво Светско првенство приређено је 1982. године у Будимпешти и победник је био Американац Мин Тај сложивши коцку за 22,95 секунди. Коцка има различитих положаја више од 43 квантилиона могућих комбинација (43.252.003.274.489.856.000) и први водич за склапање коцке начинио је један тринаестогодишњак, а робот може да је склопи за 0,887 секунди, што је и светски рекорд у најбржем слагању Рубикове коцке. Актуелни светски рекорд у слагању Рубикове коцке држи Кинез Јушенг Ду, који је успео 2019. године да је сложи за 3,47 секунде. Аустралијски спикт јубер Феликс Земдегс је једини који је икада успео два пута да победи на Светском првенству  2013. и 2015. године и често га сматрају најбољим спикт јубером на свету, до сада је учествовао на 116 такмичења, укупно је оборио 121 светски рекорд укључујући и 23 рекорда за класичну Рубикову коцку 

М. Митровић

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести