Да ли ће врх торња Нотр Дама бити као стари, или потпуно другачији?

ПАРИЗ: Да ли ће нови врх торањ катедрале Нотр Дам, изгорео у априлском пожару, бити реплика старог, за шта се залаже архитекта Филип Вилно, или ће преовладати став да буде савременог изгледа, који заступају председник Емануел Макрон и француски генерал Жан Луј Жоржелан, главна је тема ових дана у париској културној јавности.
 Katedrala Notr Dam posle požara  Foto: AP Photo/Christophe Enaa
Фото: AP Photo/Christophe Enaa

Катедрала, вековни симбол француске престонице, тешко је оштећена у пожару у априлу, када су изгорели врха торња, кров и многи артефакти.

Тренутно се преговара какав ће бити нови изглед катедрале, међутим не иде све баш по плану. Генерал Жоржелан, задужен за надгледање радова на реконструкцији, поручио је главном архитекти Виноу да му је "боље да затвори уста", пише ББЦ.

Председник Макрон је поставио рок од пет година за обнову катедрале подигнуте у 12 веку. Многи експерти упозоравају да је тај циљ веома амбициозан, док је архитекта раније рекао да је једини начин за обнову торња да буде средњевековног изгледа, односно да буде реплика оног који је изгорео у пожару. Међутим, и генерал и председник сматрају да би врх торња требало да има модерног изгледа.

У тексту посвећеном париској катедрали ББЦ је подсетио да је простор на којем се сада налази Нотр Дам, некада био галоримски град Лутеција. Могуће је да је катедрала изграђена на остацима паганског храма. Око 1710. године, током ископавања откривени су делови олтара посвећеног Јупитеру и другим римским боговима. Додатне архитектонске рушевине су пронађене сездесетих и седамдесетих година прошлог века, а многе датирају из древне ере.

У катедрали је било 28 скулптура библијских краљева које су обезглављене 1793. и тек 1977. године откивене су главе 21 краља током радова у подруму француске банке за спољну трговину. Сада су у оближњем музеју Клини који је посвећен средњевековној уметности.

Скулптуре нису једини део Нотр Дама који је уништен током Француске револуције. Свих 20 звона - осим огромног звона по имену Емануел - уклоњени су и истопљени како би се направили топови. Звона су замењена у 19. веку, али нису била толико фино направљена као старије верзије и правили су више дисонантне буке приликом звоњаве. Коначно, 2013. године, нови ансамбл звона је повратио звук катедрале из 17. века.

Неке од најпознатијих фотографија Нотр Дама су из перспективе гротесних статуа. Мали број људи зна да ове статуе нису биле ту до 19. века. Додате су између 1843. и 1864. године током радикалне рестаурације.

Оргуље у овој катедрали имају 8.000 цеви (неке чак из 18. века) и пет клавијатура, чинећи их тако највећим оргуљама у Француској. На самом врху оргуља постојала су оштећења из доба револуције, када је одстрањен и краљевски симбол љиљана (fleur-de-lis), али је све ово обновљено 2013. године, у знак обележавања 850. годишњице катедрале.

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести