Дилери дроге прелазе с улице на друштвене мреже

ЛИСАБОН: Као и супермаркети, ресторани и добављачи хлеба од киселог теста, илегална трговина дрогом постала је дигитална како би опслужила своје купце током закључавања и могла би да остане таква и када се заврши пандемија ковид-19, саопштила је данас Европска агенција за наркотике.
e
Фото: Pixabay.com

Пандемија гура криминалце који се баве наркотицима да делују онлајн, стварајући од тога тренд, изјавила је европска комесарака за унутрашње послове Илва Јохансон током онлајн представљања извештаја о наркотицима за 2021. годину коју је саставила агенција ЕМЦДДА са седиштем у Лисабону, пренео је Ројтерс.

Дилери дроге прелазе са улице на друштвене мреже, примају поруџбине путем шифрованих порука и шаљу наркотике купцима преко службе доставе, наведено је у извештају.

Пандемија је изнудила промене на свим нивоима трговине наркотицима, од трговине на велико и кријумчара до дилера у комшилуку.

Са затварањем граница, кријумчари се више ослањају на бродске контејнере, а мање на курире, наводи се у извештају

Подаци показују да не опада количине кокаина који је на располагању, али је приметан пораст броја људи који узгајају канабис код куће.

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести