ДУШАН КУРТИЋ ТРАДИЦИОНАЛНИМ ЗВУКОМ ТРУБЕ КРЕЋЕ У ПОХОД НА ЕВРОВИЗИЈУ: „Странци воле тај наш балкански мелос”

Нумеру „Због тебе живим” у другом полуфиналу „Песме за Евровизију” 29. фебруара под редним бројем десет отпеваће нам Нишлија Душан Куртић, који је са својим братом Иваном Куртићем, којег фанови овог такмичења добро познају будући да се надметао три пута, написао музику и текст.
1
Фото: Privatna arhiva i RTS / Montaža

Са братом је већ делио бину на некадашњој „Беовизији” када му је био пратња, а овога пута биће главни извођач. Како каже, разлика је огромна, с обзиром на то да сада са собом има и много већу одговорност.

– Треме имам, али више је присутно узбуђење и ишчекивање полуфиналне вечери, на којој ћу имати прилику да покажем свој перформанс – истиче прича Душан Куртић за „Дневник”. – Жанр песме је свакако мој адут. Ипак, највећи адут као изненађење остављам за полуфинално вече „Песме за Евровизију”.

Песма је, објашњава Куртић, настала сасвим случајно. На путу до теретане добио је инспирацију за рефрен и одмах урадио демо снимак, који је дуго стајао у његовом рачунару.  

– Након неколико месеци дошао сам на идеју да је баш она прави избор за „Песму за Евровизију”, па сам позвао брата Ивана да ми помогне у реализовању те моје идеје – каже Душан. – Текстом песме желим да пошаљем свим људима поруку да је љубав све што нам је потребно у животу. Да увек ширимо љубав око себе, јер ћемо њоме увек победити све. Перформанс ће, као и сам текст, пренети дубоку емоцију и љубав. Заправо ће приказати нешто што се свима нама бар једном десило у животу.

Фото: Privatna arhiva

Првобитно, аранжмански је ова песма звучала доста модерније, али како је рекао, пошто је веровао да ће многи кандидати имати модернији звук одлучио се за нешто другачије. Тако, између емотивних стихова песме „Због тебе живим” доминира звук трубе, а овај кантаутор за „Дневник” истиче да је тај инструмент управо корен српске музике.

– Опште је познат звук наше трубе свуда у свету и мислим да је потребно сачувати традицију, јер је то нешто најоригиналније што поседујемо. И те како странци умеју да осете, а и воле тај наш балкански мелос, по ком смо препознатљиви – објашњава Куртић.

 

Његова песма завршава се стиховима на енглеском језику, а Душан истиче да није још увек размишљао о томе да ли би је, уколико би победио на националном избору за српског представника на Евровизији, у потпуности снимио на том језику. Ипак, каже, волео би да на једној таквој музичкој манифестацији пева на српском језику.

– Волео бих да имам ту част да баш ја будем представник наше земље, још као мали сам маштао о томе, а свакако је ово већ један успех више за мене. Евровизија је за мене симбол уметности, различитости и јединствености – закључује Душан Куртић.

Од 2011. године професионално се бави музиком. Осим песме „Због тебе живим”, Душан је досад објавио неколико својих нумера разноврсних жанрова. Како је недавно изјавио, највише му годи џипси-поп звук, иако је снимао и народне. Ових дана, осим евровизијске, промовише и песму „Само воли ме”. Музику је заволео још као дете, а осим што је талентован за певање, Душан свира и клавир. Учествовао је у музичким такмичењима „Први глас Србије”, „Пинкове звезде” и „Звезде Гранда”.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.0764
Најновије вести