ЕВО КОЈИ УРЕЂАЈИ ВАМ ЈЕДУ СТРУЈУ И НАДУВАВАЈУ РАЧУН Електричар открио трикове како да смањите потрошњу

Ево пет уређаја које најчешће остављамо укљученим, а који троше струју и кад ми мислимо да то није случај, а податке је објавио сајт BrightSide.
r
Фото: Pixabay.com

Телевизор

Скоро сви гасимо телевизор тако што притиснемо црвено дугме, али то га не искључује из струје већ само шаље u Standby режим. То значи да струја и даље протиче кроз њега и да је он и даље троши, што се можда не види толико на месечном нивоу, али на годишњем се и те како види и није занемарљиво.

Погледајте енергетску ознаку вашег телевизора и ако је она нижа од А савет стручњака је да искључујете уређај из струје кад год то можете – исплатиће вам се.

Ево пет уређаја које најчешће остављамо укљученим, а који троше струју и кад ми мислимо да то није случај, а податке је објавио сајт BrightSide.

Фото: pixabay.com

Фрижидери и замрзивачи

Фрижидер и замрзивач су стално укључени из очигледних разлога, те не изненађује чињеница да је око 12 посто електричне потрошње домаћинства резервисано за њих. Иако их не можемо баш искључити када изађемо из куће, можемо предузети једноставне кораке да их учинимо ефикаснијим, односно мањим потрошачима струје.

Редовно чишћење фрижидера, споља и изнутра, омогућава да не троши више енергије него што је потребно, а исто важи и за повремено отопљавање како се не би сакупиле залихе леда. Држање врата фрижидера и замрзивача краће отвореним, такође је од помоћи. Кад кућу или дом напуштате на више дана и ове уређаје нећете користити активирајте им ЕКО режим рада и штедите струју док се не вратите.

ЕКО режим је добар избор и за свакодневну употребу, али се морате информисати шта с њим ваш уређај може, а шта не.

Фото: Pixabay.com

Конзоле

Конзоле за видео игре се често не искључују у потпуности како би се касније брже укључиле и како би се брже покренуле игре, а оне уопште не троше мало струје и код њих се уштеда примећује чак и на дневном нивоу.

Ово је познато одавно да конзоле “једу“ велике количине струје кад су у максималном погону тј. кад сте усред неке игре. Зато, кад их не користите – искључите их из струје. Xbox је прошле године нашао је решење у виду новог "еко" програма и њихова конзола је награђена за врхунску уштеду струје и за очување животне средине.

Фото: Pixabay.com

Пуњачи

Ни пуњачи за телефоне и друге уређаје уопште не морају бити константно укључени у струју, јер нас то кошта не само потрошене струје, него и новца. Сви остављамо пуњаче, више њих по кући нон-стоп прикаченим на извор струје, али када бисмо кренули редом да искључујемо све пуњаче за телефоне, таблете и остале уређаје, сигурно бисмо видели разлику после неког времена.

Ево пет уређаја које најчешће остављамо укљученим, а који троше струју и кад ми мислимо да то није случај, а податке је објавио сајт BrightSide:

Пуњач мобилног телефона без телефона, 1.2 вата дневно (минимално)

ТВ тј. кабловски тјунер, 22 вата дневно

Телевизор, 24 вата дневно

Рачунар или лаптоп, 96 вати дневно и

Уређаји са дигиталним тајмером, 108 вати дневно.

(Espreso/Srbija Danas/Blic/Prenela P.V.)

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести