Гугл због ауторских права ФР медијима плаћа 76 милиона долара

ПАРИЗ: Компанија Гугл се сагласила да групи француских медија током наредне три године плати 76 милиона долара након дугогодишњег сукоба око ауторских права, показују документи у које је имала увид агенција Ројтерс.
gugl
Фото: Tanjug (AP Photo/Jeff Chiu, File)

Два документа укључују оквир договора у којем стоји да је Гугл спреман да плати 22 милиона долара годишње групи у којој је више од 120 националних и локалних француских медија, након што ће са сваким од њих појединачно потписати споразуме.

Други документ је нагодба по којој је Гугл пристао да плати десет милиона долара тој истој групи медија у замену за одустајање од свих садашњих и будућих тужби око ауторског права у року од идуће три године, колико траје договор.

Према том споразуму, наводи Ројтерс, највише новца, 1,3 милиона долара добиће париски ''Монд'', а најмање 13.741 долара локални издавач ''Ла воа де ла От Марн''.

Гугл је одбио да коментарише финансијске аспекте тог споразума, који је постигнут након што је Француска изгласала нови закон о ауторским правима, у склопу ширег закона Европске уније, о такозваним „суседским правима“.

Мера приморава Гугл и друге велике интернет платформе да у преговорима с медијима договоре плаћање садржаја које користе за своје информативне услуге онлајн, пише Ројтерс.

Договор су осудили други француски медији који нису део договора, тврдећи да је он тајан, неправедан и да није у складу са законом.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести