Како да смањите или у потпуности престанете гледати порнографију?

Шта радите ако сте напети?
televizija pixabay
Фото: pixabay.com

Гледате порно филмове. Сретни? Исто тако. Имате ли слободног времена? Опет порнићи. Уколико се бринете да сте постали потпуно овисни о порно свету и ако желите престати гледати толико тога, ево шта требате знати.

Најпре требате знати да овисност о порнографији није препозната званично као поремећај, што значи да се не налази на листи менталних поремећаја, тако да она не може бити ни дијагностификована. Стручњаци сматрају да је то добра ствар.

"Трудим се да не патологизирам мастурбирање или гледање порнографије", каже Иан Кернер, сексуални терапеут.

Уместо да размишљате о томе да ли сте овисни о порнографији, почните размишљати о томе да ли вам употреба порнића помаже да се приближите врсти живота коју желите живети или вас заправо одводи далеко од њега.

"Занимљиво је да порно филмови могу бити експанзивни и да вам могу помоћи да освежите везу са својом партнерком или партнером. Међутим, они могу бити и изолирајући, омамљујући, одвлачећи пажњу и узроковати прекид везе", каже Виена Фараон, сексуални терапеут из Њујорка.

Гледање пуно порнографије обично није проблематично само по себи. Наиме, ради се о нечему пуно озбиљнијем што се догађа у вашем животу на што ваља обратити пажњу. Порно филмови често замењују партнера, одвлаче вам пажњу од вољене особе или вас спречавају да размењујете емоције, што значи да постаје препрека на путу вашег живота.

Уместо да сами себе присиљавате да престанете гледати порнографију, радите то постепено и разјасните шта бисте од порно материјала требали престати конзумирати.

Уколико порнографију користите као начин за медитирање или бег од стварности, важно је да разјасните сами себи од чега бежите. Врло често се дешава да људи прибегавају гледању порнића када дотакну дно умјесто да раде на решавању примарног проблема. Иако позив на решавање проблема може бити конфронтан и тежак за одговор, помоћи ће вам више од краткотрајне забаве. Много је лакше одвратити пажњу од стварног проблема гледањем порнографије.

Уколико не можете у потпуности престати гледати порнографију, посматрајте је као награду за претходно обављену активност. Тачније, причекајте на гледање порнографије док не завршите с напорним тренингом или неком другом физичком активношћу. Тада гледање порнића перципирате као "зараду" или "награду" за претходно обављени посао, а не као активност на коју је потрошено или изгубљено време.

Уколико своју радост проналазите у гледању порнографије, размислите о томе које су друге ствари које вас подједнако или барем приближно узбуђују. Када дођете до листе активности, гледајте да вам порнићи буду при крају листе приоритета, пише Men's Health.

(klix.ba)

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести