Како грађани Србије могу да путују у земље региона

БЕОГРАД: Епидемија корона вируса у читавој Европи не јењава, па су због тога и даље отежана путовања. Због повољније епидемиолошке ситуације у Србији, нашим грађанима, од земаља региона, улазак и транзит без ограничења дозвољен је само у само БиХ, Албанију, а од пре неки дан и у Бугарску.
putovanje kofer pixabay
Фото: pixabay.com

Грађанима Србије који планирају туристички да путују још увек је рампа спуштена за земље ЕУ, Грчку, Румунију, Словенију, Аустрију, Хрватску, Италију, Мађарску.

Држављанима Србије који немају регулисан боравак у ЕУ, могућ је улазак у земље чланице само у посебним случајевима (рецимо ако путују због лечења).

Они који имају регулисан боравак, а који долазе са подручцја са повећаним ризиком од ковид 19 дозвољен је улазак у државе чланице, при чему је потребно да имају негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата.

Уколико не поседују негативан тест, изриче им се 10-дневна самоизолација и обавезни су да у року од 48 сати обаве тестирање о сопственом трошку, наведено је на сајту МИнистарства спољних послова.

У БиХ држављани Србије могу без ограничења да уђу или да транзитирају.

Грађани Србије и у Бугарску могу без негативног ПЦР теста ако долазе из Србије или држава чланица ЕУ или Шенгенског споразума.

Држављанима Србије, који транзитирају преко територије Бугарске, без задржавања, није потребан негативан ПЦР тест, без обзира из које земље долазе.

Грађани Србије не могу да уђу у Грчку и та одлука важи до 15. септембра.

За српске грађане који желе туристички да путују у Мађарску спуштена је рампа од 1. септембра, а улазак у ту земљу у приватне сврхе је могућ само на основу добијене сагласности мађарске полиције, а захтев се подноси преко сајта www.police.hu, на мађарском или енглеском језику.

Држављани Србије могу да уђу у Хрватску уколико имају регулисан боравак уз обавезан здравствени надзор, 14-дневну самоизолацију/карантин. Ова мера се може скратити на седам дана ако лице о свом трошку уради тест по уласку у Хрватску и буде негативан.

Лица која путују због туристичких или других привредних интереса, школовања, неодложних разлога могу ући у Хрватску без обавезе самоизолације уз поседовање негативног ПЦР теста, не старијег од 48 сати.

И у Словенију грађани Србије не могу да уђу уколико немају регулисани боравак. Они који имају дозволу боравка, уколико не долазе из Шенгенског подручја, могу ући у Словенију уз обавезни карантин од 10 дана.

Држављани Србије без дозволе боравка у Словенији могу да уђу у Словенију у посебним ситуацијама уз позивно писмо и негативни ПЦР тест, не старији од 36 сати.

Држављани Србије могу ући у Црну Гору уз негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата, или позитиван резултат серолошког теста - антитела класе ИгГ, не старији од 30 дана, или негативан резултат серолошког теста на атитела класе ИгМ (ЕЛИСА), не старији од 72 сата.

Осим једног од три теста, неопходно је да лице у периоду од 15 дана пре уласка у Црну Гору није боравило у некој од држава из којих није дозвољен улазак у ту земљу.

EUR/RSD 117.5847
Најновије вести