Канадски ресторани вапе за помоћ, три од пет пред гашењем

Ресторани и барови, међу првима су осетили стрмоглави пад прихода у првом таласу затварања због пандемије, а главне улице градова широм Канаде пуне су затворних ресторана са натписима "За изнајмљивање".
Otava pixabay
Фото: pixabay.com

ОТАВА: Више од 1.200 ресторана у Канади удружило се у позиву влади на снажније и дугорочне економске програме током пандемије Ковида-19, укључујући субвенције зарада и олакшице за закуп, упозоравајући да би три од пет канадских ресторана ове јесени могло да буде трајно затворено.

Ресторани и барови, међу првима су осетили стрмоглави пад прихода у првом таласу затварања због пандемије, а главне улице градова широм Канаде пуне су затворних ресторана са натписима "За изнајмљивање".

Канадска привредна комора већ је упозорила да би до 60 одсто ресторана могло банкротирати ове јесени, пише Глоб енд мејл.

Сектори који се ослањају на окупљања људи, месецима упозоравају на предстојећи колапс због ограничења изазваних пандемијом, а пословне групе све више и више подижу свој глас.

Канадска влада је наговестила да ће искористити прилику да са хитне помоћи пређе на дугорочни опоравак.

Канадска субвенција за зараде у почетку покривала је 75 посто плата запослених, ако је предузеће претрпело пад прихода од 30 одсто због пандемије.

Отава је најавила промене које нуде прилагођену подршку предузећима на основу величине губитка прихода. У међувремену, програм је подржавао све мање канадских радника у сваком следећем периоду пријављивања од јуна.

Савезно-провинцијски програм олакшавања закупнине пословног простора постао је једна од највише критикованих мера подршке за време пандемије.

Канадски програм помоћи у комерцијалним закупима пружа власницима малих предузећа бескаматне зајмове у вредности од 50 одсто закупнине, под условом да закупац плати четвртину, а власник подмири остатак.

Али мала предузећа широм земље упозорила су да им програм не одговара, јер захтева да се власници простора пријаве за ову субвенцију, тако да се многи закупци осећају беспомоћно.

Привредна комора Канаде сматра да 29 одсто угоститељских предузећа уопште не може да послује у условима физичког дистанцирања , а 31 одсто би преживело само три месеца у таквим условима и пропало, без довољних мера подршке у облику субвенција.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести